Prutul asta ne desparte, Prutul asta n-are moarte? Dar ne-om pune noi candva, si cu gura l-om seca!
Prutul asta ne desparte, Prutul asta n-are moarte? Dar ne-om pune noi candva, si cu gura l-om seca! Unirea cu Basarabia a fost pentru Romania ingenuncheata o reculegere si in acelasi timp o imbarbatare.
“Prutul ista ni disparti,/ Prutul ista n’are moarti?/ Dar ne-om pune noi candva/ Si cu gura l-om seca!…”, acesta era cantecul de altadata al moldovenilor de pe cele doua maluri ale raului de granita.
Pe malul stang al Prutului se vede totusi din plin in unele locuri urma si “opera” stapanirii rusesti. Satele de romani neaosi, razesii marilor domnitori ai Moldovei, au rezistat cu stoicism rusificarii, insa in punctele strategice si comerciale, de interes economic si administrativ, s-au ridicat alaturi de asezarile romanesti de bastina, localitati cu populatie ruseasca din import, in principal recrutata si relocata din randul popoarelor proaspat rusificate de pe intreg cuprinsul Imperiului Rus.
Bibliografie/Sursa:
[1] “Cruciati, tirani si banditi in Rusia sovietelor”, Elie Bufnea, 1931Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
Leave a Comment