Evenimente

La 21 aprilie 1882 se stingea din viata scriitorul, filozoful si politicianul Vasile Conta

La 21 aprilie 1882 se stingea din viata scriitorul, filozoful si politicianul Vasile Conta.

Descendent al unei familii de preoti cu traditie, Vasile Conta l-a avut in scoala primara coleg pe Ion Creanga, pentru ca mai apoi sa-l aiba prieten si pe Mihai Eminescu, impreuna cu care a devenit un mare iubitor si aparator al Basarabiei.

In urma incheierii Razboiului Crimeii, cele trei judete din sudul Basarabiei ii sunt inapoiate Romaniei, dupa ce fusesera ocupate de catre rusi inca din anul 1812. Asa se face ca intre anii 1865–1869, pe timpul cand era elev la Liceul National din Iasi, Vasile Conta isi petrecea vacantele la Cahul, acolo unde tatal sau, preot de meserie, era protoiereu.

Dar Vasile Conta nu s-a limitat doar la jocurile specifice copilariei in vacantele sale petrecute in sudul Basarabiei ci a efectuat si o impresionanta munca de folclorist, culegand din acea zona poezii populare pe care le-a strans intr-o colectie pe care a intitulat-o “Cantece basarabene”.

La 21 aprilie 1882 se stingea din viata scriitorul, filozoful si politicianul Vasile Conta

Pe cand Mihai Eminescu se afla la studii in Austria la Viena, profitand de prietenia care ii lega pe cei doi, Vasile Conta ii trimite lui Eminescu culegerea sa de poezii populare intitulata “Cantece basarabene”.

[quote style=”4″ author=”Mihai Eminescu”]“Mi-ai trimis, domnule Conta, un prieten sincer ca să mă iau în ceasuri lungi și plictisitoare. A fost o revelație pentru mine “Cântecele basarabene”. Multe din ele samănă cu cele din Moldova de sus. Ah!, cum aș dori să văd această parte înstrăinată …”[/quote]

Dupa razboiul din 1877, rusii au tradat din nou increderea pe care o investisera in ei romanii in calitate de aliati, si intentionau din nou sa anexeze cele trei judete din sudul Basarabiei.

[notice]Viata si filosofia lui Vasile Conta[/notice]

Printre cei mai inversunati si infocati aparatori ai Basarabiei si ai romanismului din aceasta greu incercata provincie de-a lungul istoriei au fost in acele momente Vasile Conta si Mihai Eminescu, amandoi avand o activitate publicistica cu mare ecou in societatea civila prin care au tinut sa apere interesele romanilor pana la capat.

Ca un frumos si binemeritat omagiu, exista cateva scoli la Târgu Neamț, Iași si Ghindăoani (n.r. satul sau natal) care poarte numele de Vasile Conta.

[info] Sursa: Glasul.info[/info]

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

3 zile ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

4 zile ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

5 zile ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

o săptămână ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

2 săptămâni ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

2 săptămâni ago