In imagine, prizonieri de razboi austro-ungari in Romania din anul 1918 "rezultati" in urma Primului Razboi Mondial. Tânguirile și frustrările necontenite ale Ungariei fată de neputinta de a stăpâni pamânturi românești
Tânguirile și frustrările necontenite ale Ungariei fată de neputinta de a stăpâni pamânturi românești
Romanii si-au recastigat de fiecare data pamanturile stramosesti rapite de catre dusmani, prin lupta, sange si sacrificii enorme, fata de unii care se agata de secole cu “rugaminti fierbinti” de cizmele conducatorilor unor mari puteri pentru a putea stapani peste pamanturile romanesti.
In zbuciumata noastra istorie a neamului romanesc poate ca n-am avut tihna pentru a ne putea mandri cu mari realizari arhitectonice, culturale sau de infrastructura, insa un singur lucru este cu adevarat remarcabil si anume faptul ca nu am dus niciodata campanii de cucerire indreptate impotriva vecinilor nostri.
Ne-am acceptat crucea si limitele geografice pe care ni le-a dat Dumnezeu, fara sa emitem pretentii sau pretexte absurde pentru a ne face stapani peste teritoriile altor semintii.
Acum, poate un pic mult prea tarziu, se trezesc in sfarsit si academicienii romani sa traga un semnal de alarma si sa avertizeze asupra faptului ca Ungaria urla iarasi din toti bojogii ca vrea sa stapaneasca peste o parte din Romania.
Cate sacrificii mai sunt oare necesare pentru a putea face vreodata in sfarsit ca pana si Ungaria sa inteleaga ca prin tratatul de la Trianon de fapt Romania nu a castigat ci a pierdut teritorii, respectiv regiunea Crisanei de Vest pana la Tisa, pe atunci un teritoriu inca populat in majoritate de romani.
Instrainarea acelei regiuni a insemnat pentru toata populatia romaneasca din Campia Tisei condamnarea la maghiarizare fortata. Daca din statisticile de la mijlocul secolului al XIX-lea rezulta ca in Ungaria traiau peste un milion de etnici romani, astazi suntem in situatia in care romanii sunt pe cale de disparitie in aceasta tara, ultimul recensamant atestand faptul ca s-au mai declarat ca fiind romani doar cateva zeci de mii romani, si aceia aflati in curs de maghiarizare.
[info] Sursa: Glasul.info [/info]În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…
Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…
Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…
Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…
S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…
Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…
Leave a Comment