PORTUL NOSTRU ROMÂNESC A STRĂLUCIT CA SOARELE, LA CERNĂUȚI, Foto: ZorileBucovinei.com
Cata dragoste și cat respect fața de tezaurul folcloric au romanii noștri le-ar ajunge pentru ca toate duminicile din cursul anului sa le transforme in sarbatori ale cantecului, dansului și portului popular. Numai ca viața ne ofera tot mai rare prilejuri de bucurie. Nici pe departe nu-i cum ne-ar dori sufletul, ci mai curand asemenea duminicii de 14 mai, cu cer mai mult nouros decat insorit.
A fost poate un semn de la Dumnezeu, ca cea de-a treia ediție a sarbatorii Parada Portului Popular Romanesc, desfașurata sub egida Centrului Cultural Roman ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernauți, sa decurga intr-o permanenta perindare de luminescența și mohorare din inalturi, pentru a cugeta mai profund asupra rostului și menirii noastre pe acest pamant.
Intotdeauna am avut senzația ca, imbracand costumul popular, romanii, mai mult ca alte neamuri, trec prin miracolul intineririi, iși purifica sufletul ca in fața altarelor sfinte, devin mai buni, emana lumina dinauntru, aidoma candelelor aprinse la icoane.
Astfel iluminand i-am vazut pe conationalii ce și-au scos cele mai scumpe haine la plimbare pe cea mai frumoasa strada a Cernauțiului, despre care cutez sa amintesc ca, in perioada interbelica, s-a numit Iancu Flondor, in cinstea artizanului Unirii Bucovinei cu Patria-mama.
Cititi intreg articolul pe ZorileBucovinei.com
Evenimentul din 16 iulie 1479, legat de lucrările de construcție/reconstrucție a Cetății Chilia de către…
Evenimentul din 16 iulie 1894, în care guvernul maghiar de la Budapesta a dizolvat Partidul…
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Leave a Comment