Evenimente

La 18 mai 1388 se finalizau lucrarile de zidire a bisericii mari a Mănăstirii Cozia

La 18 mai 1388 se finalizau lucrarile de zidire a bisericii mari a Manastirii Cozia.

Finalizata in luna mai a anului 1388, biserica Manastirii Cozia a reprezentat “minunea evului mediu romanesc”: avand o fatada deosebita, bogat ornamentata cu bucati de ceramica si caramizi aparente, edificiul a reprezentat pentru o vreme indelungata un model de varf al arhitecturii religioasa din Tara Romaneasca.

Manastirea Cozia este situata in orasul Călimănești, pe malul râului Olt, fiind ctitoria domnitorului muntean Mircea cel Bătrân. De-a lungul istoriei, manastirea a fost extinsa si renovata de mai multe ori.

La 18 mai 1388 se finalizau lucrarile de zidire a bisericii mari a Manastirii Cozia

In jurnalul sau de calatorie, Paul de Alep, un arab crestin din Siria, arhidiacon din Antiohia ce l-a insotit pe patriarhul Macarie in calatoriile acestuia prin Tarile Romane si estul Europei, nota despre Manastirea Cozia:

 „In limba lor intelesul numelui acestei manastiri, Cozia este „fortareata de pamant din pricina nenumaraților munti din aceasta tara”

Paul de Alep a notat in jurnalul sau de calatorie toate amanuntele care i s-au parut importante in timpul calatoriilor sale prin Tarile Romane, lasand cateva repere si date istorice deosebit de importante pentru istoriografia romana.

“Sa se stie ca mitropolitul Tarii Romanesti are doi episcopi sufragani: unul este episcopul de Butza (n.r. episcopul de Buzau, Serafim), de care am vorbit, si celalalt de Rimnik al-Kubra (n.r. Râmnicul Mare, Râmnicu Vâlcea)

De-a lungul istoriei, Manastirea Cozia a constituit un important si puternic focar al culturii romanesti, de ea legandu-se de altfel mai multe evenimente de o importanta cruciala din istoria romanilor.

Potrivit legendei, manastirea a fost construita in apropierea locului unde se credea ca ar fi fost inainte construita o manastire de catre Negru Voda. Sfintirea edificiului religios a a avut loc pe 13 mai 1388, potrivit hrisovului lui Mircea cel Bătrân:

„…a binevoit domnia mea să ridic din temelie o mănăstire la locul numit Călimănești pe Olt, care a fost înainte satul boierului domniei mele Nan Udobă.”

Bibliografie/ Referinte:

[1] Calatori straini despre Tarile Romane, vol. VI, 1976 [2]  Istoria românilor din Dacia Traiană, A.D. Xenopol, 1925

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

20 de ore ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

3 zile ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

7 zile ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

o săptămână ago

24 Aprilie 1877 – Începe războiul ruso–turc, la care ia parte și România, dornică să–și consfințească independența de stat deplină

Declinul evident al Imperiului Otoman începând cu prima jumătate a secolului XIX a încurajat mai…

o săptămână ago

Mihail Neamțu: “Împotriva fanatismului care monopolizează adevărul şi contra oricărui reflex inchizitorial de condamnare a opiniilor dizidente”

Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…

o săptămână ago