La 18 mai 1388 se finalizau lucrarile de zidire a bisericii mari a Mănăstirii Cozia
La 18 mai 1388 se finalizau lucrarile de zidire a bisericii mari a Manastirii Cozia.
Finalizata in luna mai a anului 1388, biserica Manastirii Cozia a reprezentat „minunea evului mediu romanesc”: avand o fatada deosebita, bogat ornamentata cu bucati de ceramica si caramizi aparente, edificiul a reprezentat pentru o vreme indelungata un model de varf al arhitecturii religioasa din Tara Romaneasca.
Manastirea Cozia este situata in orasul Călimănești, pe malul râului Olt, fiind ctitoria domnitorului muntean Mircea cel Bătrân. De-a lungul istoriei, manastirea a fost extinsa si renovata de mai multe ori.
In jurnalul sau de calatorie, Paul de Alep, un arab crestin din Siria, arhidiacon din Antiohia ce l-a insotit pe patriarhul Macarie in calatoriile acestuia prin Tarile Romane si estul Europei, nota despre Manastirea Cozia:
Paul de Alep a notat in jurnalul sau de calatorie toate amanuntele care i s-au parut importante in timpul calatoriilor sale prin Tarile Romane, lasand cateva repere si date istorice deosebit de importante pentru istoriografia romana.
De-a lungul istoriei, Manastirea Cozia a constituit un important si puternic focar al culturii romanesti, de ea legandu-se de altfel mai multe evenimente de o importanta cruciala din istoria romanilor.
Potrivit legendei, manastirea a fost construita in apropierea locului unde se credea ca ar fi fost inainte construita o manastire de catre Negru Voda. Sfintirea edificiului religios a a avut loc pe 13 mai 1388, potrivit hrisovului lui Mircea cel Bătrân:
Bibliografie/ Referinte:
[1] Calatori straini despre Tarile Romane, vol. VI, 1976 [2] Istoria românilor din Dacia Traiană, A.D. Xenopol, 1925Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…
O situație cu adevărat inumană este relatată într-una dintre lucrările istoricului român Vasile Lechințan: în…
Deputatul Anamaria Gavrilă reacționează printr-o scrisoare deschisă către TikTok și Facebook: Vrem transparență! "Toți cei…
La data de 7 aprilie 1908 avea loc într-o comună din Arad un samavolnic act…
Un cont vechi de aproximativ 13 ani al redactorului nostru șef, Fandel Mihai, https://facebook.com/mihai.fandel, a…
La începutul lunii ianuarie 2025 încă aveam un abonament Facebook verificat, din ăla cu bulină…
Leave a Comment