Eroii neamului uitati printre straini: complexul memorial al militarilor romani cazuti in luptele de la Cernauti, Foto: facebook.com/vasile.raut.9
Eroii neamului uitati printre straini: complexul memorial al militarilor romani cazuti in luptele de la Cernauti.
In timpul luptelor din regiunea Cernauti si-au pierdut viata peste 850 de militari romani. Alaturi de 22 de militari romani inhumati intr-un cimitir de garnizoana, decedati in perioada luptelor din vara anului 1941, in spatele acestora au fost inmormantati in doua gropi comune si peste 400 de civili romani masacrati in timpul tragicelor evenimente de la Fântâna Albă.
Societatea „Golgota“ impreuna cu Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor au initiat impreuna un proiect de reconstructie al acestui cimitir, din care in mai 2006, atunci cand reprezentantii Societatii “Golgota” au ridicat un monument memorial pentru soldatii si civilii romani care si-au pierdut viata in perioada 1941-1944, mai ramasesera putine morminte din cele trei randuri de cruci initiale ale militarilor romani inhumati in anul 1941.
Eroismul militarilor romani cazuti in regiunea Cernauti mai este amintit astazi doar printr-o cruce comemorativa, inalta de aproximativ trei metri, la baza careia este asezata o placa pe care se poate citi atat in limba romana cat si in ucraineana: “IN MEMORIAM militarilor romani cazuti in luptele de la Cernauti, in 1941-1944”.
Complexul memorial inchinat militarilor romani cazuti in luptele din regiunea Cernauti are insa in acest moment nevoie de lucrari de restaurare, pentru unele morminte fiind chiar necesare lucrari de reparatie capitala.
[info] Dulce-amar. Povestea unui refugiat din Cernauti [/info]S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…
Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…
Declinul evident al Imperiului Otoman începând cu prima jumătate a secolului XIX a încurajat mai…
Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…
La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…
La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…
Leave a Comment