Bucovina

Lacrimi si flori sacre pe morminte de Ziua Eroilor in Bucovina

Lacrimi si flori sacre pe morminte de Ziua Eroilor in Bucovina

Scăldată în lacrimi, înveșmântată în flori s-a perindat la Cernăuți, sărbătoarea Înălțării Domnului, care pentru toți românii este și Ziua proslăvirii Eroilor.

La acest praznic împărătesc lacrimile au venit din Împărăția Cerului, iar florile pioșeniei și recunoștinței – de la conaționalii uniți în jurul activului Societății ”Golgota” a românilor din Ucraina, conduse de Octavian Bivolaru. De 17 ani, de când lângă capela mitropolitană din vechiul cimitir din Cernăuți, cu contribuția celor doi lideri ai ”Golgotei”, Octavian Bivolaru și Petru Grior, a fost înălțat un monument funerar, manifestările de comemorare a victimelor deportărilor staliniste încep din acest loc.

Iar din 2008 ne îndreptăm pașii și spre fostul cimitir militar românesc pentru a-i pomeni pe eroii neamului, manifestările fiind organizate de aceeași societate.

Lacrimi si flori sacre pe morminte de Ziua Eroilor in Bucovina

Începând de la data inaugurării complexului memorial al ostașilor români căzuți pe teritoriul regiunii și martirilor regimului stalinist din primul an de ocupație, înălțat pe banii Statului Român și cu acceptul autorităților locale, controversele în jurul lui mai continuă. Astăzi, însă, se pare că situația nu-i atât de acută și derulează spre un final îmbucurător.

În orice caz, de la data inaugurării ”neoficiale”, după cum susțin unii, deși piatra de temelie s-a pus în prezența oficialităților, în fiecare an de sărbătoarea Înălțării Domnului (cu preoți sau fără de fețe bisericești), când mai mulți, când mai puțini români au fost alături de liderii ”Golgotei” la pomenirea celor 695 de militari și circa 400 de martiri ce zac în gropile comune din acest cimitir.

Cititi intreg articolul pe ZorileBucovinei.com

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

24 Aprilie 1877 – Începe războiul ruso–turc, la care ia parte și România, dornică să–și consfințească independența de stat deplină

Declinul evident al Imperiului Otoman începând cu prima jumătate a secolului XIX a încurajat mai…

o oră ago

Mihail Neamțu: „Împotriva fanatismului care monopolizează adevărul şi contra oricărui reflex inchizitorial de condamnare a opiniilor dizidente”

Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…

o zi ago

18 Aprilie 1942 – Comuna Viile Sătmarului. Refugiatul Pop Vasile spânzurat de subsuori, timp de 5 zile, și zilnic stropit cu apă rece

La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…

6 zile ago

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

o săptămână ago

Student român discriminat la Oradea pentru că purta la gât un medalion cu lupul dacic

”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…

2 săptămâni ago

Justiția apără libertatea presei: ISJ Mehedinți obligat să acorde acreditare jurnalistică publicației independente eParadigme

Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…

2 săptămâni ago