Bucovina

Ucrainenii se arata deranjati de actiunile culturale desfasurate de romanii din nordul Bucovinei. Se tem ca acestia sa nu-si ceara autonomia

Ucrainenii se arata deranjati de actiunile culturale desfasurate de romanii din nordul Bucovinei. Se tem ca acestia sa nu-si ceara autonomia.

“Romanii din nordul Bucovinei isi cer autonomia fata de Ucraina”, acesta era titlul unui articol publicat de portalul omiliya.org potrivit caruia Adunarea romanilor din Bucovina din Cernauti ar fi anuntat ca regiunea este provincie romaneasca.

O conferinta care ar fi fost tinuta la Cernauti de catre Adunarea Romanilor din Bucovina a alertat presa din Ucraina, care a preluat informatia potrivit careia reprezentantii acestei Adunari a Romanilor din Bucovina s-ar fi adresat presedintelui ucrainean Petro Poroșenko pentru a cere autonomie locala.

Cu toate ca reprezentantii comunitatii romanesti din nordul Bucovinei au dezmintit faptul ca romanii ar fi cerut autonomie, spiritele s-au inflamat atat in randul presei ucrainene cat si in mediul politic din Ucraina.

Ucrainenii se arata deranjati de actiunile culturale desfasurate de romanii din nordul Bucovinei. Se tem ca acestia sa nu-si ceara autonomia

Potrivit BucPress, portalul romanilor din Cernauti, aceasta stire preluata de mai multe medii de presa din Ucraina si Romania este una in totalitate falsa, neexistand o asemenea organizatie numita Adunarea Românilor din Bucovina.

La momentul propagarii acestei stiri noi am ezitat sa publicam detalii despre incidentul respectiv pentru ca informatiile initiale primite erau contradictorii inca de la bun inceput.

Intr-adevar, respectarea anumitor drepturi ale minoritatilor din Ucraina este doar mimata intr-un mod destul de stangaci de catre autoritatile ucrainene, insa perturbarea si destabilizarea Ucrainei cu informatii false nu face decat sa inrautateasca situatia minoritatii romanesti din Ucraina, atragand masuri si mai deplasate din partea autoritatilor.

“Reamintim că la începutul lui 2014 autoritatile din România au fost solicitate să profite de situația din Ucraina pentru reintregirea teritoriului “lor”. Ziarul românesc Adevărul a cerut, în special, intervenția militară în România ocupată în anii 1918-1940 și în anii 1941-1944. Nordul Bucovinei, județul Herta și sudul Basarabiei. “Ucraina este pe calea războiului civil. Nu este exclus ca teritoriile sa fie împărțite în vestul pro-european și estul rusesc. România este pregătită să intervină pentru a proteja nordul Bucovinei, județul Herta, Basarabia de Nord și de Sud”, scrie portalul omiliya.org facand referire la un articol publicat in Adevarul.ro

Constatam astfel ca presa romaneasca este monitorizata atent si orice informatie legata de fostele teritorii romanesti aflate acum in componenta Ucrainei si de romanii din aceste teritorii, sunt disecate amanuntit in presa ucraineana si in mediul politic din aceasta tara.

Cat despre mediul politic ucrainean, in perioada de varf a crizei din estul Ucrainei au existat voci care au vazut rezolvarea acestei situatii numai printr-o federalizare a tarii pe criterii etnice. De cealalta parte, exista politicieni ucraineni care se tem ca Ucraina sa nu impartaseasca si ea cumva soarta fostei Iugoslavii, temandu-se foarte tare de o divizare a tarii dupa acelasi model.

Sursa: Glasul.info

[sg_popup id=”66″ event=”onload”][/sg_popup]

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

4 zile ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

6 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

6 zile ago