Agricultura

Potențialul de export al țărilor din Europa de Est se dezvoltă datorită cunoștințelor fitosanitare îmbunătățite

Potențialul de export al țărilor din Europa de Est se dezvoltă datorită cunoștințelor fitosanitare îmbunătățite.Un seminar FAO de patru zile cu prezentări și discuții intense pentru experții fitosanitari din Moldova, Armenia, Belarus și Ucraina are loc la Herson.

Specialiști de nivel înalt în sănătatea plantelor, naționali și internaționali,  s-au reunit pentru a discuta prevederile Convenției Internaționale privind Protecția Plantelor (IPPC) – document internațional de bază de reglementare a comerțului  plantelor și produselor vegetale – pentru a putea revizui  sistemele fitosanitare naționale  în concordanţă cu standardele internaționale.

Este o etapă importantă din cadrul unui proiect FAO, început în 2015, care ajută instituţiile naționale de protecție a plantelor să asigure un cadru mai bun de reglementare și furnizarea de servicii publice. În proiect sunt implicate patru țări (Moldova, Armenia, Belarus și Ucraina), care ar trebui să aibă, de asemenea,spre finalul proiectului, o coordonare tehnică mai bine dezvoltată. 

Agricultura este coloana vertebrală a economiilor acestor țări din Europa de Est, și toate comercializează fructe, legume şi  alte culturi. Problemele cauzate de dăunători și boli, infrastructura de control fitosanitar și cunoștințele slab dezvoltate împiedică  realizarea întregului potențial ale sectoarelor lor agricole.

Potențialul de export al țărilor din Europa de Est se dezvoltă datorită cunoștințelor fitosanitare îmbunătățite

„Focarele de dăunători şi boli la plante, au deja efecte dăunătoare asupra randamentului culturilor și perspectivelor comerciale“, a declarat Artur Shamilov, expert FAO în producția şi protecția plantelor.

Nu mai puțin important, este prevenirea unor noi dăunători care provin din alte ţări.

„Controlul acestora este adesea dificil din cauza lipsei unor inamici naturali pentru ei, schimbările imprevizibile pe care le provoacă în mediu, și, de asemenea, cel mai des fermierilor le lipsesc cunoștințele și experiența pentru a  face faţă situaţiei“, a adăugat Shamilov.

Dincolo de aceasta, posibilele dispute comerciale pot fi evitate în cazul în care serviciile de control fitosanitar au cunoștințele necesare și sunt capabile să prevină acest scenariu nefavorabil. Veniturile agricultorilor ar putea, de asemenea, crește.

Participanții vor examina și discuta problemele de certificare fitosanitară, verificarea, inspecția și practicile contemporane, precum și măsurile generale de siguranță la frontiere. În plus, vor face cunoştinţă cu o soluție progresivă – sistemele electronice de gestionare a documentației – incluzând conceptul de bază, beneficiile, sarcinile aferente și soluții pentru certificatele fitosanitare,  cercetarea şi cartografierea zonelor fitosanitare, precum și, de asemenea, monitorizarea de stat.

Toate cele patru țări sunt membre ale Convenției, al cărei Secretariat a fost înființat și este găzduit până în prezent de FAO la sediul său din Roma.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

6 zile ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

6 zile ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

o săptămână ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

o săptămână ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

2 săptămâni ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

2 săptămâni ago