Gagauzia

“Statalistul” Dodon nu da nici doi bani pe integritatea teritoriului Republicii Moldova: sarbatoreste proclamarea “Republicii Gagauzia”

“Statalistul” Dodon nu da nici doi bani pe integritatea teritoriului Republicii Moldova: sarbatoreste proclamarea “Republicii Gagauzia”

Cu toate ca adeseori Igor Dodon are discursuri ipocrite si pline de demagogie cu privire la pastrarea indepedentei si statalitatii Republicii Moldova atunci cand vine vorba de relatiile acestui stat cu Romania, situatia se schimba insa radical atunci cand este vorba de Transnistria sau Gagauzia.

Cand este vorba de separatistii din Transnistria sau de autonomia Gagauziei, Igor Dodon sfideaza fara nici o remuscare Constitutia Republicii Moldova, celebrand cot la cot cu transnistrenii “victoriile” si asa zisele “eliberari”, sau sarbatorind cu gagauzii pro-rusi proclamarea „Republicii Găgăuzia”.

“Statalistul” Dodon nu da nici doi bani pe integritatea teritoriului Republicii Moldova: sarbatoreste proclamarea “Republicii Gagauzia”

Asadar, in conceptia lui Igor Dodon statalitatea si asa zisa independenta a Republicii Moldova trebuie aparata numai fata de Romania, pe cand separatistii transnistreni sau pro-rusii din Gagauzia pot oricand faramita teritoriul statului, ba chiar este ceva si de sarbatorit pentru ca se intampla acest lucru.

Dupa o intalnire cu bașkanul Găgăuziei, Irina Vlah, presedintele Republicii Moldova a anuntat ca va participa la sarbatorirea proclamarii “Republicii Gagauzia”.

Sambata, 19 august 2017, incepand cu orele 19:00, in Piaţa din centrul orașului Comrat se va desfasura un eveniment festiv prin care se va celebra proclamarea „Republicii Găgăuze” care si-a declarat independenta in 19 august 1990, in timpul congresului deputatilor de toate nivelurile din sudul Republicii Moldova.

In vara anului 1990, ingrijorate de o posibila reunire a Basarabiei cu Romania, trei raioane au proclamat RSS Gagauzia in cadrul URSS: este vorba de raioanele Comrat, Vulcănești si Ceadîr-Lunga.

Cu toate ca proclamarea „Republicii Găgăuze” a fost declarata neconstitutionala de catre autoritatile de la Chisinau, gagauzii inca tin sa celebreze acest eveniment pe 19 august, si nu pe 24 decembrie, atunci cand a fost adoptat oficial statutul autonomiei Gagauziei.

 

FOTO: www.zdg.md

Glasul Moldovei

Leave a Comment

Recent Posts

11 iulie 1848 – Lajos Kossuth cere recrutarea de soldați pentru armata ungară, inclusiv din Transilvania, ceea ce provoacă rezistență la recrutare din partea românilor

Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…

49 de minute ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

21 de ore ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

o zi ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

o zi ago

9 Iulie 1907 – Era doar o femeie simplă, cu panglică-n păr. Dar era destul ca să cutremure frica imperiului

Incidentul petrecut la Brad, în 9 iulie 1907, în zi de târg, este o altă…

2 zile ago