Dați viață Neamului ce moare în Inima Țării, căci ”nu ne luptăm pentru jucării”!, Foto: Mihai Tîrnoveanu
Dați viață Neamului ce moare în Inima Țării, căci ”nu ne luptăm pentru jucării”!
Acolo unde nu mai sunt copii cu icoane în mâini, acolo moare Neamul. Nu vă pot spune ce am simțit în sufletul meu în fața ruinelor bisericilor din Doboșeni si Herculian sau la Vârghiș, jud. Covasna. Vreți să dăruiți costume naționale copiilor români din cele trei sate?
Celor din Căpeni, Baraolt, Aita Seacă sau Aita Mare? Nu aveți cui. E prea târziu acolo. La Ozun ÎNCĂ nu este târziu.
De aceea strig: Înveșmântați copiii Neamului, pe cei ce încă mai merg la bisericile ortodoxe în haine naționale, pentru ca ei și părinții lor să nu piardă Calea.
De aceea cad în genunchi în fața oricărui frate sau soră de sânge si credință din Covasna sau Harghita care dorește un costum popular românesc; căci acolo unde se poartă straiul strămosesc nu se poate pierde credinta ortodoxă, nu se poate pierde Drumul Neamului.
[info]Cea mai buna oferta la Manuale. Reduceri + dublu puncte de fidelitate + vouchere cadou![/info]De aceea îi sunt ca român recunoscător fiecăruia dintre voi care ajutați această lucrare de la Ozun. Fiecare bănuț trimis în contul BRD: RO 62BRDE080SV52855930800, Asociatia Calea Neamului (pentru euro se adaugă la cont, SWIFT BRDEROBU si adresa bancii: Poienelor, nr.2, bl.211, Brașov) sau prin Pay Pal (mihaitirnoveanu16@gmail.com) va fi folosit pentru costumele naționale destinate copiilor din Ozun.
Fiecare resursă materială va fi folosită pentru a rescrie duhul străvechi, împreună, pe țărâna satelor din Covasna și Harghita Dați viață Neamului ce moare în Inima Țării, căci ”nu ne luptăm pentru jucării”!
La Doboseni, Herculian, Varghis, Căpeni au fost dărâmate în anul 1940 bisericile ortodoxe. Trupele horthyste i-au obligat pe români cu armele să dea cu târnăcopul în ele. Astăzi acolo aproape nimeni nu mai spune că este român, în acea zonă frații nostri de sânge s-au înstrăinat, si-au pierdut limba și credința.
S-au maghiarizat. Este un pustiu amar, de coșmar, de nedescris. Cine va merge acolo va înțelege tot ceea ce este de înțeles.
Autor/Foto: Mihai Tîrnoveanu
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
Leave a Comment