Israel

La 30 decembrie 1881 a fost intonat la Congresul sionist de la Focșani pentru prima oara imnul Hatikva, azi imnul oficial al statului Israel

La 30 decembrie 1881 a fost intonat la Congresul sionist de la Focșani pentru prima oara imnul Hatikva, azi imnul oficial al statului Israel.

Intre 30 si 31 decembrie 1881, la Focșani a avut loc primul congres sionist al Uniunilor Sioniste din România. Au participat la acest congres 56 de delegati ce erau reprezentantii a 33 de organizatii sioniste locale, organizatii care reprezentau aproximativ 70.000 de activisti evrei, aproximativ o treime din populatia de origine evreiasca din România.

La congresul sionist din Focșani din 1881, prezidat de catre  Samuel Pineles din Galați si avandu-l ca secretar pe David Rintzler, a fost intonat pentru prima oara imnul Hatikva, azi imnul oficial al statului Israel.

La 30 decembrie 1881 a fost intonat la Congresul sionist de la Focșani pentru prima oara imnul Hatikva, azi imnul oficial al statului Israel


Partea interesanta pentru noi romanii, este tocmai aceea ca un cantec romanesc foarte popular, „Cucuruz cu frunza-n sus”, fredonat adeseori si de catre Mihai Eminescu, a ajuns Imnul de stat al Israelului – HATIKVA (in traducere inseamna SPERANȚA).

Compozitorul este un evreu originar din Basarabia-Samuel Cohen, iar versurile aparțin poetului evreu originar din Galiția, Naphtali Herz Imber.In acest poem, Imber a pus  in cuvinte gandurile si sentimentele care l-au cuprins in urma stabilirii sale in Petah Tikva, una dintre primele așezari evreiești in Palestina otomana.

Publicat in prima carte a lui Naphtali Imber, Barkai (lit. ”Steaua dimineții”), poemul a fost ulterior adoptat ca imn al Mișcarii Hovevei Zion si mai tarziu a Miscarii Sioniste, la Primul Congres Zionist din 1897.

Glasul.info

Note:

[1] cersipamantromanesc.wordpress.com

 

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Comemorarea studenților, elevilor și luptătorilor anticomuniști arestați în noaptea de 14 spre 15 mai 1948

Liga Studenților organizează miercuri, 14 mai, de la ora 19:00, la sediul fostei Securități din…

3 ore ago

Echipa noastră a publicat numărul 89 al revistei MAGAZIN CRITIC

Revista MAGAZIN CRITIC a împlinit 18 ani de apariție neîncetată. Din luna martie 2007, revista…

2 zile ago

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

o săptămână ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

2 săptămâni ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

2 săptămâni ago