Dealul Cărămidăriei din Gherla devine memorial pe harta „gulagului românesc
Prin Legea 247 din 5 decembrie 2011, statul român a hotarat ca ziua de 9 martie sa devina „Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989„, o zi dedicata fostilor detinuti politici anticomunisti.
„Pe „Dealul Cărămidăriei” din Gherla, locul unde au fost îngropați foști deținuți politici, se ridică Mănăstirea Memorial „Sfinții 40 de mucenici”.
Parintele Iustin Parvu, marele duhovnic român, spunea ca daca s-ar sapa si daca s-ar cauta in cimitirele cu gropi comune de la Râpa Robilor de la Aiud sau la Dealul Cărămidăriei din Gherla s-ar gasi mai multa sfintenie decat in gropnitele marilor manastiri tin tara.
Un astfel de loc este si „Dealul Cărămidăriei” de la Gherla, in care au fost ingropati in gropi comune cei care au murit in penitenciarul din Gherla in perioada de detentie politica comunista, jertfindu-si vietile pentru credinta in Hristos, pentru dragostea de tara, pentru libertate, pentru demnitatea fiintei umane.
Si pentru ca acest loc a fost pus in valoare de Asociatia Fostilor Detinuti Politici dupa cadarea comunismului prin construirea acestui cimitir de cruci, insa dupa a ramas din pacate in mare masura in uitare, Arhiepiescopia Vadului Feleacului si Clujului a initiat un proiect de construire aici a unui ansamblu memorial, care are ca si umbrela o manastire, Mănăstirea „Sfinții 40 de mucenici”, Memorialul Gherla, care urmareste sa puna in valoare aceasta jertfa.”, (TRINITAS TV )
Mănăstirea Memorial „Sfinții 40 de mucenici isi serbeaza pe 9 martie hramul, zi care este dedicata de statul roman fostilor detinuti politici anticomunisti.
- 3 Aprilie 1942 – În comuna Valea Drăganului, notarul comunei îl izgoneşte din casă pe refugiatul Joca Vasile, şi instalează pe ungurul Kovács Károly - 3 aprilie 2025
- La mulți ani actorului și regizorului Emanuel Petran! - 3 aprilie 2025
- Ziua Academiei Române – Ziua porților deschise - 3 aprilie 2025
Be the first to comment on "Dealul Cărămidăriei din Gherla devine memorial pe harta „gulagului românesc”"