Un român din Transilvania a binecuvantat inceputurile orasului Odesa, oficiind ceremonia religioasa de infiintare a orasului
Un român din Transilvania a binecuvantat inceputurile orasului Odesa, oficiind ceremonia religioasa de infiintare a orasului
Se vorbeste putin despre Gavriil Bănulescu-Bodoni in Odesa, un român nascut in Transilvania, la Bistrița, iar in rarele ocazii cand se mai vorbeste de el, acesta este prezentat ca fiind de origine greaca sau de alta origine, negandu-i-se originile românesti.
Gavriil Bănulescu-Bodoni a fost Mitropolitul Ortodox al Moldovei, mitropolit de Ekaterinoslav și Herson-Tavriceski, al Kievului și ulterior al Basarabiei. El a fost fata bisericeasca ortodoxa care a oficiat serviciul divin la solemnitatea infiintarii orasului si a pus primele pietre ale viitoarei biserici. Apoi, asezarea numita pana atunci Hadjibei, pornita candva de la un micut sat tataresc in care era integrata si o comunitate de moldoveni (n.r. volohi), conform hotararii Academiei de stiinte din Petersburg, a fost denumita Odesa dupa portul grecesc Odessos.
Din cartea profesorului de istorie Alexandru V. Boldur, intitulata “Românii si stramosii lor in istoria Transnistriei”, aflam ca la inceput de secol XVIII, Hadjibei era un simplu sat tataresc. Insa cu toate acestea, in el era prezenta si o populatie moldoveneasca, iar mahalaua orasului, “Moldovanca”, exista inca dinainte ca asezarea Hadjibei sa fie cucerita de catre rusi.
Un alt amanunt interesant pomenit de Alexandru V. Boldur in cartea sa este faptul ca fortareata Hadjibei pe care o atacau rusii, era construita de valahi (n.r. volohi).
La 27 mai 1794, prin manifestul imperial al contelui Zubov se dispunea ca localitatea Hadjibei sa fie transformata in port militar si comercial. In luna august a aceluiasi an, Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni a oficiat ceremonia religioasa pentru infiintarea orasului si a pus primele pietre pentru viitoarele biserici.
Astazi, la tot pasul vezi inscriptia Hadjibei scrisa in caractere chirililice prin aceasta parte a Ucrainei, fie pe vapoare, pe taxiuri, agentii imobiliare, sau alte tipuri de firme, insa de cel care a oficiat ceremonia religioasa de la infiintarea orasului Odesa se pomeneste mult prea putin, iar in rarele ocazii cand se face referire la el, ii este contestata originea de român, nascut in Transilvania, atribuindu-i-se ba origine greceasca sau alte origini.
In Republica Moldova insa nu a fost uitat, Poșta Moldovei dedicandu-i un timbru comemorativ, iar in onoarea sa, o strada din capitala Chisinau, ii poarta numele: strada mitropolit Gavril Bănulescu-Bodoni.
Glasul.info
Bibliografie
În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…
Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…
Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…
Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…
S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…
Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…
Leave a Comment