Masacrul de la Fântâna Albă comemorat in aprilie si de catre românii din Italia: "FÂNTÂNA ALBĂ-NU UITĂM!", Foto: facebook
Masacrul de la Fântâna Albă comemorat in aprilie si de catre românii din Italia: “FÂNTÂNA ALBĂ – NU UITĂM!”
Un mesaj emotionant a fost afisat in mai multe locatii din Italia de catre membrii comunitatii românesti din peninsula, acestia comemorand la randul lor la inceputul lunii aprilie “Masacrul de la Fântâna Albă”.
In acest an, parca mai mult ca niciodata românii au prins curaj si au inceput sa vorbeasca despre tragedia din Bucovina de la mijlocul secolului trecut, ba chiar s-au deplasat cateva oficialitati din România la troita din Bucovina unde sunt comemorate victimele masacrului.
In paralel cu manifestarile care au loc anual in Ucraina, organizate de catre comunitatea românilor bucovineni, in acest an am putut observa evenimente si actiuni comemorative si in Republica Moldova, in România, precum si in diaspora.
Dupa ce o postare de pe o retea de socializare ne-a atras atentia, am luat legatura cu cel care a realizat respectiva postare, pentru a afla mai multe detalii despre motivele care au stat in spatele actiunii de a afisa in Italia mesajul: „Fântâna Albă – nu uităm!”.
Cu toate ca mesajul a fost afisat in fata Bisericii ortodoxe române din Pescara, initiativa nu este una a bisericii, ci apartine exclusiv simpatizantilor partidului Noua Dreaptă, filiala din Italia.
Asa am aflat ca initiatorii acestei actiuni au expus mesajul la Bologna pe data de 1 aprilie 2018 pentru a comemora masacrul de pe 1 aprilie 1941, din localitatea bucovineana Fântâna Albă, aflata in prezent pe teritoriul Ucrainei.
Si intr-adevar, consultand site-ul oficial al Noii Drepte din Italia, am putut constata un comunicat de presa cu privire la evenimentul desfasurat in data de 1 aprilie 2018 la Bologna.
S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…
Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…
Declinul evident al Imperiului Otoman începând cu prima jumătate a secolului XIX a încurajat mai…
Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…
La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…
La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…
Leave a Comment