Carei

La Carei încep lucrările pentru amplasarea Monumentului dedicat memoriei refugiaţilor şi expulzaţilor români din 1940

La Carei încep lucrările pentru amplasarea Monumentului dedicat memoriei refugiaţilor şi expulzaţilor români din 1940

O pagină tristă și mult prea puțin cunoscută din istoria poporului român, este legată de românii refugiați, expulzați, sau rămași în Ardealul de Nord după Diktatul de la Viena, români care au suferit persecuții de natură etnică în perioada dintre 6 septembrie 1940 și 6 martie 1945.

În memoria lor, la Carei va fi amplasat curtea Bisericii greco-catolice româneşti Sf. Apostol Andrei un monument comemorativ, ca urmare a unei laudabile ințiative a “Asociaţiei fostilor refugiaţi şi expulzaţi din urma Dictatului de la Viena”.

“Au început lucrările pentru amplasarea Monumentului dedicat memoriei refugiaţilor şi expulzaţilor români din Carei din 1940.
Au început săpăturile pentru fundaţia Monumentului dedicat memoriei refugiaţilor români din Carei în urma instaurării Dictatului de la Viena din 1940. Monumentul va fi amplasat în curtea Bisericii greco-catolice româneşti Sf. Apostol Andrei prin bunăvoinţa vicarului paroh Radu Filip.
(…)

Monumentul comemorativ este ridicat în semn de respect pentru jertfa românilor din Carei şi nu ca un afront la adresa cuiva anume. Este de datoria noastră să cinstim aşa cum se cuvine memoria părinţilor şi bunicilor noştri care nu au precupeţit niciun sacrificiu pentru păstrarea identităţii lor româneşti.

În anul 1940 a fost instaurat în Carei regimul hortyst, urmare a intrării în vigoare a odiosului Dictat de la Viena. Limba română a fost interzisă a fi utilizată iar cine nu se supunea acestei cerinţe era pedepsit.

Familiilor de români care au fost nevoiţi să se refugieze în acea perioadă pe teritorii care nu erau sub ocupaţie hortystă li s-a refuzat de conducerea oraşului Carei cinstirea jertfei lor. “, scrie BuletindeCarei.ro

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

2 zile ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

3 zile ago

24 Aprilie 1877 – Începe războiul ruso–turc, la care ia parte și România, dornică să–și consfințească independența de stat deplină

Declinul evident al Imperiului Otoman începând cu prima jumătate a secolului XIX a încurajat mai…

4 zile ago

Mihail Neamțu: “Împotriva fanatismului care monopolizează adevărul şi contra oricărui reflex inchizitorial de condamnare a opiniilor dizidente”

Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…

5 zile ago

18 Aprilie 1942 – Comuna Viile Sătmarului. Refugiatul Pop Vasile spânzurat de subsuori, timp de 5 zile, și zilnic stropit cu apă rece

La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…

o săptămână ago

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

2 săptămâni ago