Categories: CulturalIstorie

Dicționarul numirilor de localități cu poporațiune română din Ungaria – Silvestru Moldovan, Nicolau Togan

Dicţionarul numirilor de localităţi cu poporaţiune română din Ungaria este o reeditare după aproximativ un secol a unei imense arhive ce conține elemente de toponimie şi geografie, lingvistică, demografie, etnografie, plus o mulțime de alte informații din diverse domenii.

Localitățile din teritoriile istorice locuite de români sunt prezentate amănunțit, lucrarea oferind informații de prim interes cu privire la demografie, edificiile religioase, denumirea localităţilor respective în expresie românească, maghiară si germană.

Autorii oferă date importante despre un număr de 4048 de localităţi, inclusiv cele aflate în componența altor state, precum și denumirea unor localități care astăzi nu mai există.

Cumpără acum Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria – Silvestru Moldovan, Nicolau Togan vândut de libris.ro la prețul de 52.5 lei

Lucrarea originală, “Dicționarul numirilor de localități cu popolațiune română din Ungaria, compus la încredințarea asociațiunei pentru literatură română și cultura poporului român de Silvestru Moldovan și Nicolau Togan, Sibiu, 1908 (ed. II: Bucuresti, 1915; ed. II  [recte III:] Sibiu, 1919)”, a fost reeditată în anul 2008 sub titlul de “Dicţionarul numirilor de localităţi cu poporaţiune româna din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş”.

Silvestru Moldovan s-a născut în anul 1861, în comuna Agârbiciu, judeţul Cluj. Prin activitatea sa ca jurnalist, pentru  „Gazeta Transilvaniei”, „Transilvania”, Tribuna” sau „Foaia Poporului”, Silvestru Moldovan poate fi considerat unul dintre precursorii Marii Uniri.

Contribuția sa pentru cauza românească și fervoarea cu care scria în apărarea drepturilor neamului românesc, i-au adus luni bune de închisoare și amenzi usturătoare din partea stăpânirii ungurești. Cu toate acestea, Silvestru Moldovan nu s-a oprit din militantismul său, indiferent de prețul pe care era nevoit să-l plătească. S-a stins din viață la 31 mai 1915, la Sibiu, cu trei ani înainte de Marea Unire.

 

Glasul Moldovei

Leave a Comment

Recent Posts

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

3 zile ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

3 zile ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

5 zile ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

7 zile ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

2 săptămâni ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

2 săptămâni ago