Categories: Internațional

Cum să plătești peste 2000$ pentru servicii consulare gratuite

S-a mai vorbit pe net despre disfuncționalitățile serviciului eConsulat.ro și despre redirecționarea convorbirilor telefonice la numerele consulatelor, catre București, și înapoi către consulat (asta teoretic, deoarece cel puțin în Regatul Thailandei, eu personal n-am reușit niciodată să vorbesc cu consulul la telefon). Acest fapt, combinat cu incompetența personalului consular, și în unele cazuri cu pur și simpla răutate/indiferență a acestora, duce practic la imposibilitatea efectuării de servicii consulare.

Dar să incepem. Locuiesc de câțiva ani buni în Thailanda, soția e thai și avem 2 copii minori de 6, respectiv 2 ani; suntem înregistrați cu certificat de căsătorie romanesc. Recent, ne-am hotărât să ne mutăm în România unde, mulțumită unor promisiuni de muncă, ne-ar aștepta o viață mai bună.

Din pacate, copilul cel mare ar avea nevoie de pașaport nou, iar cel mic de certificat de naștere romanesc. Pentru cei ce nu știu, Ambasada României din Thailanda a fost lipsită de consul aproape 2 ani, începand cam din perioada când ne venea pe lume cel de-al doilea copil. Nu am reușit deci să-i înregistrăm certificatul de naștere atunci, pentru că nu aveam unde. Inutil să mai zic că am fi vrut să venim în România, să-l botezăm, dar fără certificat de naștere românesc și pașaport.

Deci am reușit o audiență la doamna consul (Simina Filip) pentru aceste două servicii dar am fost refuzat pentru ambele pe motiv că:

  • Pentru pașaportul celui mare ar fi nevoie de cartea de identitate thai a copilului (retineti, thai, nu românească; mai mult, un copil de 6 ani nu poate detine CI) sau pasaportul thai. Acesta din urmă exista, însă avea o litera în plus la nume și asadar serviciul mi-a fost refuzat. Bineînțeles că pentru înregistrarea pașaportului, conform legii NU ESTE NEVOIE DECAT DE CERTIFICATUL DE ROMANESC NASTERE AL MINORULUI, nicidecum de alte acte de identitate, dupa cum cred că se știe prea bine

  • Pentru certificatul de naștere al celui mic ar fi fost nevoie de certificatul de naștere thai al soției, tradus și legalizat. Din nou, fals, deoarece ESTE NEVOIE DOAR DE CERTIFICATUL DE CASATORIE AL PARINTILOR, pe care il aveam. În plus, contrar (din nou) a tot ce scrie pe site-urile MAE (vezi dedesubt), consulul mă informează că ei nu fac traduceri

De pe situl Ambasadei Romane din Regatul Thailandei

Așadar am plecat dezamăgiți, după ce calatorisem spre Bangkok (unde se găsește ambasada/consulatul) cam 300km, împreună cu soția și cei doi copii.

Ulterior m-am gândit ca cel mai bine ar fi să scot două procuri și să obțin aceste acte printr-o altă persoana, direct din România. Certificatul de naștere de la starea civilă, respectiv pașapoartele de la secția pașapoarte. Și, urmând sfatul Departamentului Consular am înstiințat-o pe consul că voi veni saptamâna viitoare, într-o luni. Cam 5 zile mai tarziu. Dumneaei nu a răspuns, însă știu că a citit deoarece serviciul de email mă anunță când destinatarul îmi deschide emailurile. Așa că, necunoscând firea consulului, consider că e de accord. Mai ales că îi și trimisesem instrucțiunile primite de la superiorii ei, însăși Departamentul Consular.

(…) în locul procurilor astea pe care consulul din Bangkok le-ar putea verifica/ștampila în 5 minute, și al caror preț e 0 lei, în final sunt nevoit să călătoresc cu soția în România pentru a înregistra certificatul de naștere și a obtine pașapoartele copiilor, plătind cel puțin 2000$ pentru aceasta „excursie”. Mai mult, vom fi nevoiți să lăsăm cei doi copii în Thailanda, cu cine știe cine și pentru cine știe cât timp.

Cititi intreg articolul pe atat.ro

Buna ziua,

Sunt nefericitul care a scris articolul (vedeti link-ul si-sau fisierul atasat).

Sper, prin aceasta, ca functionarii MAE sa-si schimbe atitutidea si sa ofere servicii mai bune de acum inainte, sau macar serviciile pe care ar trebui sa le ofere.

http://www.atat.ro/2018/06/ambasador-consulat-Romania-Thailanda-Bangkok-consul.html

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

12 ore ago

Student român discriminat la Oradea pentru că purta la gât un medalion cu lupul dacic

”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…

5 zile ago

Justiția apără libertatea presei: ISJ Mehedinți obligat să acorde acreditare jurnalistică publicației independente eParadigme

Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…

7 zile ago

9 Aprilie 1942 – Horthyștii unguri i-au înjugat pe premilitarii români la grapă și au grăpat cu ei 4 jugăre

O situație cu adevărat inumană este relatată într-una dintre lucrările istoricului român Vasile Lechințan: în…

o săptămână ago

Anamaria GAVRILĂ: „Toți cei care sunt împotriva sistemului sunt cenzurați.Conturile lor sunt închise. Postările dispar”

Deputatul Anamaria Gavrilă reacționează printr-o scrisoare deschisă către TikTok și Facebook: Vrem transparență! "Toți cei…

o săptămână ago

7 Aprilie 1908 – Prigonirea tricolorului românesc. Preot osândit la închisoare pentru tricolorul românesc!

La data de 7 aprilie 1908 avea loc într-o comună din Arad un samavolnic act…

o săptămână ago