Istoria interzisă: știați cât de aproape a fost Franța să devină prima dintre republicile comuniste ale Europei?
Când se face referire la revoluția din 1848 din Franța, mulți tind să o privească cu un soi de romantism, uneori chiar ridicând in slăvi evenimentele și mișcarile violente care au acționat apoi ca un adevarat domino în întreaga Europa.
Dupa instalarea bolșevicilor în Romania după 1945, o inflație de denumiri precum „Steagul roșu”, „Flamura roșie”, „Progresul”, și alte denumiri care făceau trimitere la simbolurile revoluției din octombrie din Rusia, erau atribuite unor fabrici, întreprinderi, cluburi sportive, etc.
Dar câti știu ca Franța era cât pe ce să fie prima țară cu steag roșu „revoluționar”, înainte cu câteva decenii bune de Revoluția din Rusia. În loc de „Revolutia din Octombrie” (n.r. din Rusia), comuniștii s-ar fi putut lauda cu câteva zeci de ani mai devreme cu „Revoluția din Februarie” (n.r. revoluția de la 1848 din Franța).
În februarie 1848, Franța s-a aflat la un pas ca steagul național, tricolorul francez, să fie schimbat cu steagul roșu al anarhiștilor. Faptul că azi francezii nu au un steag asemănător cu al fostei Uniuni Sovietice sau ale altor state comuniste, se datorează lui Alphonse de Lamartine, care s-a opus cu vehemență adoptarii steagului roșu.
Pe 25 februarie 1848, după vii și aprinse dezbateri cu privire la înlocuirea tricolorului francez cu steagul roşu al anarhiştilor in fata sediului primariei din Paris, Lamartine refuză categoric steagul roșu în locul tricolorului, ținând cu această ocazie și un înflăcărat discurs în apărarea drapelului francez actual.
De altfel, chiar Karl Marx avea să bocească amarnic cu privire la acest insucces al primilor comuniști europeni:
Conspirații.info
La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…
”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…
Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…
O situație cu adevărat inumană este relatată într-una dintre lucrările istoricului român Vasile Lechințan: în…
Deputatul Anamaria Gavrilă reacționează printr-o scrisoare deschisă către TikTok și Facebook: Vrem transparență! "Toți cei…
La data de 7 aprilie 1908 avea loc într-o comună din Arad un samavolnic act…
Leave a Comment