„Cei care sunt războinicii lui Dumnezeu”; astfel erau supranumiți voluntarii din Armata cehoslovacă care au luptat în Franța în timpul Primului Război Mondial. Surprinzător sau nu, printre acești luptători s-au aflat și voluntari români.
Imaginea de mai sus reprezintă un afiș de propagandă din timpul Primului Război Mondial, o operă de artă a artistului ceh Vojtěch Preissig (1873-1944), îndemnând voluntarii cehi și slovaci care trăiau în Statele Unite să se alăture Legiunii Cehoslovace pentru a lupta împotriva Germaniei și Austro-Ungariei.
Afișul lui Vojtěch Preissig înfățișează un soldat de cavalerie purtând steagul husiților, adepți ai reformatorului religios ceh Jan Hus (circa 1369-1415). Cehia și Slovacia făceau parte din Regatul dual al Austro-Ungariei, iar liderii mișcării independenței naționale credeau că ar putea fi susținută cauza unui stat cehoslovac independent, luptând de partea aliaților.
Ca slogan, pe afiș era prezent în limba cehă veche / arhaică, titlul unui cântec de război husit de prin secoul XV (n.r. „Ktož jsú boží bojovníci”), care s-ar traduce cam așa: „Voi care sunteți războinici ai lui Dumnezeu”.
Potrivit istoriografiei cehe, cântecul ar fi avut o asemenea intensitate emoțională în timpul Războaielor Husite, încât cei care îl cântau insuflau teama în rândul armatelor dușmane.
În decembrie 1917, guvernul Franței a aprobat organizarea unei armate cehe autonome pe teritoriul francez. Un regiment cehoslovac de infanterie, format din voluntari din Rusia, România, Statele Unite, Italia și Serbia, s-a alăturat în luptă pentru a susține divizia 53-a franceză de infanterie.
La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…
La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…
”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…
Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…
O situație cu adevărat inumană este relatată într-una dintre lucrările istoricului român Vasile Lechințan: în…
Deputatul Anamaria Gavrilă reacționează printr-o scrisoare deschisă către TikTok și Facebook: Vrem transparență! "Toți cei…
Leave a Comment