Categories: Cultural

Ia românească ar putea intra în patrimoniul imaterial al UNESCO

Preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO face demersuri pentru deblocarea dosarului ”Cămaşa cu altiţă” (ia românească)

”Cămaşa cu altiţă” (ia românească) ar putea intra în patrimoniul imaterial al UNESCO, în baza dosarului realizat de Comisia Naţională pentru salvgardarea patrimoniului imaterial, aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Dosarul era prevăzut să fie finalizat în acest an, dar se află în întârziere. Deputatul Ionel Palăr, preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, s-a întâlnit cu Ministrul Culturii, George Ivaşcu, în încercarea de a debloca dosarul ”cămăşii cu altiţă”.

”Din discuţia purtată, am înţeles că au existat ceva probleme în funcţionarea Comisiei Naţionale pentru salvgardarea patrimoniului, care şi-a întrerupt temporar activitatea. Suntem în An Centenar şi ar fi un pas important să reuşim să depunem la UNESCO dosarul iei româneşti. Întâlnirea cu ministrul Ivaşcu a fost una deschisă şi constructivă şi am primit asigurări că Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale va face demersuri pentru reluarea şi accelerarea activităţii Comisiei pentru salvgardarea patrimoniului, astfel încât, până la sfârşitul anului, specialiştii să pregătească dosarul, care să poată fi depus la UNESCO, unde acesta va urma procedurile specifice”, a precizat deputatul Ionel Palăr.

Dosarul ”cămaşa cu altiţă” este un dosar comun cu Republica Moldova. Cele două ţări au înscris până acum împreună, în patrimoniul imaterial UNESCO, scoarţa (covorul tradiţional românesc), colindatul în ceată bărbătească şi Mărţişorul (practici culturale asociate zilei de 1 Martie).

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Veneția

Voi dezveli un tablou cu stimă de sine Cântecul și arta să-i faci prieteni cu…

12 ore ago

Comemorarea studenților, elevilor și luptătorilor anticomuniști arestați în noaptea de 14 spre 15 mai 1948

Liga Studenților organizează miercuri, 14 mai, de la ora 19:00, la sediul fostei Securități din…

o zi ago

Echipa noastră a publicat numărul 89 al revistei MAGAZIN CRITIC

Revista MAGAZIN CRITIC a împlinit 18 ani de apariție neîncetată. Din luna martie 2007, revista…

3 zile ago

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

2 săptămâni ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

2 săptămâni ago