FAO sprijină statele din Europa de Sud-Est în reducerea risipei de alimente
În Europa și Asia Centrală și în special în țările care nu fac parte din Uniunea Europeană, pierderile de alimente și deșeurile alimentare rezultate din ineficiența lanțurilor valorice alimentare au consecințe grave asupra calității și siguranței produselor. FAO lucrează acum cu patru state din Europa de Sud-Est pentru a elabora strategii de reducere a risipei de alimente.
Obiectivul principal al cooperării este de a sprijini Albania, Armenia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și Republica Moldova în îmbunătățirea competitivității sectoarelor lor agricole, îmbunătățirea mecanismului de gestionare durabilă a resurselor naturale și atenuarea efectelor schimbărilor climatice.
În cadrul programului regional FAO – SAVE FOOD (SALVAȚI ALIMENTELE) de reducere a pierderilor și a deșeurilor alimentare, vor fi elaborate strategii naționale privind risipa de alimente care să fie în concordanță cu nevoile specifice fiecărei țări și cu strategiile naționale existente privind dezvoltarea agricolă, securitatea alimentară și atenuarea schimbărilor climatice. În plus, se preconizează desfășurarea unor programe de formare în domeniul manipulării post-recoltare și reducerea pierderilor și a deșeurilor alimentare, crearea unei rețele interactive de parteneri și lansarea unei campanii regionale de sensibilizare a opiniei publice.
“Pierderile de alimente și deșeurile alimentare reduc disponibilitatea alimentelor bogate în micronutrienți, reduc veniturile fermierilor mici, principalii producători de alimente și cresc prețurile la alimente pentru consumatorii urbani”, a menționat Robert van Otterdijk, specialist FAO în domeniul dezvoltării agroindustriale și managerul inițiativei SAVE FOOD în regiune. “Având în vedere lipsa de date privind pierderile și deșeurile alimentare în aceste țări, FAO va evalua în cadrul acestui proiect pierderile de alimente în etapa post-recoltare în lanțurile valorice selectate “.
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
Leave a Comment