Evenimente

Martirii macedo-români din Balcani, comemorați la biserica Mavrogheni

” La biserica Mavrogheni s-a oficiat parastasul pentru martirii macedo-români din Balcani, omorâti pentru că doreau să vorbescă în școală și biserică în limba română, la inceputul secolului XX.

Preotul Papa Lambru Balamaci și fratele lui, Sotir, alaturi de alți aromâni, au fost uciși în ziua de 23 martie 1914 la Corcea, în sudul Albaniei. Parastasul a fost realizat la solicitarea asociației Neamunit și Proiect Avdhela, fiind oficiat de un sobor de 5 preoți.

A luat cuvântul istoricul dr. Emanuil Ineoan, care a arătat contextul istoric, social și politic de la cumpăna secolelor XIX și XX, arătând și demersurile făcute de statul român și Biserica română pentru comunitățile de aromâni din Balcani.

Un cuvânt despre preotul martir Papa Lambru Balamaci, despre viața și activitatea sa, a avut reprezentantul arhipiepiscopiei Bucureștiului, pr. Dumitru Ștefănescu, iar părintele paroh Radu Petre Mureșan a vorbit despre semnificația jerfei preotului Balamaci și învățămintele pe care trebuie să le tragă creștinii de astăzi din aceasta jertfă.

Cezar Bațu, strănepot al preotului Balamaci, a arătat drama prin care a trecut întreaga familie și, alături de ea, întreaga comunitate de aromâni, după masacrul de la Corcea. La parastas au participat numeroși aromâni, care au ținut astfel să cinsteasca memoria celor care s-au jerfit pentru crezul lor, în Balcani.”

Sursa: Facebook / Societatea de Cultură Macedo-Română

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

24 Aprilie 1877 – Începe războiul ruso–turc, la care ia parte și România, dornică să–și consfințească independența de stat deplină

Declinul evident al Imperiului Otoman începând cu prima jumătate a secolului XIX a încurajat mai…

o oră ago

Mihail Neamțu: „Împotriva fanatismului care monopolizează adevărul şi contra oricărui reflex inchizitorial de condamnare a opiniilor dizidente”

Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…

o zi ago

18 Aprilie 1942 – Comuna Viile Sătmarului. Refugiatul Pop Vasile spânzurat de subsuori, timp de 5 zile, și zilnic stropit cu apă rece

La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…

6 zile ago

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

o săptămână ago

Student român discriminat la Oradea pentru că purta la gât un medalion cu lupul dacic

”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…

2 săptămâni ago

Justiția apără libertatea presei: ISJ Mehedinți obligat să acorde acreditare jurnalistică publicației independente eParadigme

Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…

2 săptămâni ago