Aproape de sfârșitul Primului Război Mondial, situația din zona de Nord-Vest a României încă nu era pe deplin sigură, mai cu seamă și pentru că la Satu Mare, administrația maghiară încă nu se lăsa îndepărtată de la cârma urbei. Deși la finele anului 1918 la Satu Mare funcționase chiar și un Comitet Național Român, la începutul lunii martie a anului 1919 se constituise un așa zis soviet al muncitorilor de către bolșevicii unguri.
Eliberarea orașului Satu Mare de bolșevismul maghiar s-a petrecut abia la data de 19 aprilie 1919, când trupele Armatei Române au intrat în oraș.
La 100 de ani distanță, pe 19 aprilie 2019, la Satu Mare a fost organizată o ceremonie de reconstituire a intrării Armatei Române în Satu Mare în 1919 pentru eliberarea orașului și instaurarea administrației românești.
În paralel cu această ceremonie de reconstituire a intrării Armatei Române în Satu Mare în 1919, la Muzeul Județean din Satu Mare a avut loc vernisajul expoziției ”100 de ani de la instaurarea administrației românești la Satu Mare”.
„Eroii din primul Război Mondial au fost cinstiti în cadrul unui ceremonial militar și religios desfășurat la Cimitirul Eroilor din municipiul Satu Mare. Ministrul Gabriel Leș, împreună cu prefectul Darius Filip au depus o coroană de flori din partea Guvernului României pentru memoria și în onoarea eroilor neamului. Din partea Primăriei Satu Mare a depus o coroană de flori viceprimarul Doina Feher iar din parte Consiliului Județean , vicepreședintele Ionuț Rus, consilierul județean Adrian Cozma și reprezentantul președintelui, Ștefan Coșarcă.”, scrie Buletin de Carei
La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…
La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…
”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…
Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…
O situație cu adevărat inumană este relatată într-una dintre lucrările istoricului român Vasile Lechințan: în…
Deputatul Anamaria Gavrilă reacționează printr-o scrisoare deschisă către TikTok și Facebook: Vrem transparență! "Toți cei…
Leave a Comment