Antiromanism

Începând cu 7 mai 1211 are loc colonizarea Cavalerilor teutoni, în Țara Bârsei, de către regalitatea maghiară

Colonizarea Țării Bârsei nu a fost un fenomen întâmplător, ci o strategie pe termen lung a regalității maghiare. Colonizarea cu “elemente germanice” în Țara Bârsei a avut loc în două etape.

Prima etapă s-a desfășurat în timpul lui Geza al II-lea, atunci când se dă startul colonizării săsești în sudul Transilvaniei, iar cea de-a doua se petrece după 7 mai 1211, când după această dată are loc colonizarea Cavalerilor teutoni, în Țara Bârsei, de către regalitatea maghiară.

“Locuită din vechi timpuri, în 1211 regiunea a fost donată Cavalerilor Teutoni de către Regele Andrei al II-lea al Ungariei pentru păzirea graniței de sud-est a Regatului Ungariei, împotriva cumanilor. Cavalerii teutoni au avut ca scop și convertirea românilor la catolicism.” ( Enciclopedia Romaniei. Vol. I-IV, București 1938)

Instalarea Ordinului Teuton în Țara Bârsei are parte de un puternic sprijin logistic și financiar din partea regalității maghiare, hotărâtă să pună în practică o strategie pe termen lung de deznaționalizare și colonizare a întregii Transilvanii. Într-un document din anul 1240 sunt menționate câteva dintre noile așezări ale coloniștilor: Feldioara (Marienburg), Prejmer (Tartlau), Sânpetru (Petersberg) şi Hărman (Honigberg).

Cetatea Feldioarei (Marienburg)

Dintre fortificațiile din Țara Bârsei despre care istoricii și arheologii au constatat că au fost construite în maniera și stilul fortificațiilor teutone, sunt menționate Feldioara (Marienburg) și Cetatea Neagră de la Codlea (Schwarzburg).

Cetatea Feldioarei a fost restaurată între anii 2013 – 2017 și reconstituită din vechile ruine până la înfățișarea din vremurile sale de glorie, după ce în trecut aceasta fusese distrusă pe rând atât de către turci (n.r. anul 1430), cât și de către domnitorul Vlad Țepeș (n.r. anul 1457).

La începutul secolului al XIII-lea, Ordinul Teuton a ridicat în Țara Bârsei cinci cetăți, printre care și Cetatea Neagră (Schwarzburg), o fortificație construită pe un vârf de deal, de aproximativ 980 de metri, aflat la poalele Măgurii Codlei.

Diploma din anul 1224 acordată coloniștilor de către Andrei al II-lea le reamintea acestora obligațiile și privilegiile acordate de către reglitatea maghiară. Pentru atribuțiile militare pe care le îndeplineau aceste noi colonii în zonă, un document de la 1240 menționează că Bela al IV-lea al Ungariei le dăruia 3 biserici.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

3 zile ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

3 zile ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

4 zile ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

7 zile ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

o săptămână ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

2 săptămâni ago