Categories: AradEvenimente

La 17 mai 1919 arădenii întâmpinau Armata Română eliberatoare

În colecția digitală a Bibliotecii Județene Alexandru D. Xenopol din Arad am descoperit o serie de imagini cu o deosebită valoare istorică. La data de 17 mai 1919, locuitorii Aradului întâmpinau cu multă lumină în ochi și căldură sufletească Armata Română eliberatoare. Imaginile nu mint, atestă niște trăiri și niște momente înălțătoare din istoria modernă a României.

Trupele Armatei Române nu sunt romanțate, nu sunt cosmetizate pentru a da bine în cărțile de istorie. Soldații români își fac intrarea în Arad cu uniformele ce poartă semnele războiului, uzate, zdrențuite, cu fețele brăzdate de asprimile traiului pe câmpuri, prin munți sau prin cine știe văgăuni neumblate decât de fiarele sălbatice ale locurilor. Totuși au puterea să schițeze niște zâmbete suferinde, într-un soi de contorsionare de sentimente amestecate.

Soldații responsabili cu transportul proviziilor și munițiilor par să spună că sfârșitul războiului încă nu se vede și doar divinitatea pote ști ce-i mai așteaptă în zilele următoare.

La Arad, s-a deschis expoziția „100 DE ANI DE ADMINISTRAȚIE ROMÂNEASCĂ LA ARAD”:

„”În ziua de 16 mai, avocatul dr. Sever Istravnic a anunțat autoritățile că a doua zi vor sosi trupele române. S-a constituit un comitet de întâmpinare, din care au făcut parte avocații dr. Sever Ispravnic, dr. Teodor Papp și dr. Eugen Costina. Cu concursul autoritățile militare franceze și al administrației maghiare s-a organizat o paradă militară. În 17 mai 1919, Regimentul 6 Vânători a intrat dinspre Curtici, pe drumul care astăzi îi poartă numele, „Calea 6 Vânători”, avându-l în frunte pe colonelul Pirici. 

Dr. Sever Ispravnic a binecuvântat armata română rostind cuvintele: „Astăzi își primește acest Arad, răsplata credinței sale într-un ideal. Aceasta este ziua cea mare, în care viteaza armată română, în numele lumii civilizate, înfăptuiește idealul unirii noastre cu românii de pretutindeni”. În acele momente, studenții Institutului Teologic-Pedagogic fluturau cele două steaguri, iar mulțimea adunată a întâmpinat-o cu flori și urale. Pe unele instituții a fost arborat tricolorul românesc. În fața primăriei, au fost adresate cuvinte de bun venit din partea conducerii locale. Momentul a însemnat începutul instaurării administrației românești”, dr. Felicia Oarcea, muzeograf, Complexul Muzeal Arad.”, scrie pe facebook Complexul Muzeal Arad

La 17 mai 1919 arădenii întâmpinau Armata Română eliberatoare

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

18 Aprilie 1942 – Comuna Viile Sătmarului. Refugiatul Pop Vasile spânzurat de subsuori, timp de 5 zile, și zilnic stropit cu apă rece

La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…

7 ore ago

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

o zi ago

Student român discriminat la Oradea pentru că purta la gât un medalion cu lupul dacic

”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…

6 zile ago

Justiția apără libertatea presei: ISJ Mehedinți obligat să acorde acreditare jurnalistică publicației independente eParadigme

Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…

o săptămână ago

9 Aprilie 1942 – Horthyștii unguri i-au înjugat pe premilitarii români la grapă și au grăpat cu ei 4 jugăre

O situație cu adevărat inumană este relatată într-una dintre lucrările istoricului român Vasile Lechințan: în…

o săptămână ago

Anamaria GAVRILĂ: „Toți cei care sunt împotriva sistemului sunt cenzurați.Conturile lor sunt închise. Postările dispar”

Deputatul Anamaria Gavrilă reacționează printr-o scrisoare deschisă către TikTok și Facebook: Vrem transparență! "Toți cei…

o săptămână ago