Un monument istoric românesc, o troiță ostășească salvată din fața urgiei sovieticilor de către sătenii din Iurceni și ascunsă în curtea bisericii din localitate, a fost restaurată și reamplasată după 76 de ani.
Troița a fost restaurată la inițiativa Asociației “Fapte, nu Vorbe”, care și-au asumat această misiune acum un an. În anii ’40 ai secolului trecut, sătenii au transportat pe ascuns troița și au adăpostit-o în curtea bisericii Sfântul Arhanghel Mihai și Gavriil din satul Iurceni, raionul Nisporeni.
Monumentul istoric are o lungime de trei metri și o lățime de un metru, fiind confecționată din lemn de stejar. În perioada sovietică a existat un ordin de dezafectare pentru toate troițele de pe teritoriul Basarabiei.
Troița a fost restaurată, tratată cu antiseptic, iar aspectul său a fost pus în valoare prin aplicarea unei patine obținută prin aplicarea de ulei de lem și ceruire. Pe troiță este încrustată monograma regelui Mihai al României dar și expresia “Nu uitați nicio clipă jertfa lor!”.
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…
9 iulie 1941 - În Transilvania de nord-est, ocupată de Ungaria horthystă în urma Dictatului…
Leave a Comment