Categories: AntiromanismOradea

Istoricul Mihai Drecin îi bate obrazul gros lui Bolojan: “Când unii politicieni îşi permit să schimbe statui… Ferdinand nu trebuie să fie opusul lui Mihai Viteazul”

Constatăm cu o nespusă bucurie că la Oradea încă mai există români cu dragoste de neam și de țară. Domnul prof. univ. dr. Mihai Drecin, istoric și politician, fost deputat și senator în legislaturile trecute, a vorbit despre vremurile politice care “răstoarnă valori”, indicând tocmai înspre demolarea statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea și înlocuirea acesteia cu o statuie ecvestră a regelui Ferdinand.

“Toţi cei care au murit pentru a apăra interesele naţionale ale românilor, indiferent de epocă, într-un fel sau altul, sunt eroii noştri.Vremurile politice însă răstoarnă aceste valori. (…)Aşa se face că asistăm astăzi, şi nu vreau să politizez aici, dar vreau să spun deschis, când unii politicieni îşi permit să schimbe statui… Ferdinand nu trebuie să fie opusul lui Mihai Viteazul. “, a spus prof. Mihai Drecin, potrivit jurnalbihorean.ro

Cuvintele îi sunt adresate subtil tocmai primarului liberal din Oradea, Ilie Bolojan, demolatorul de statui românești. Până acum, primarul municipiului Oradea are la activ îndepărarea de pe soclul lor a nu mai puțin de trei mari conștiințe ale neamului românesc: o statuie a lui Mihai Eminescu, una a lui Emanuil Gojdu, și cea a lui Mihai Viteazul.

Dacă despre statuia lui Mihai Viteazul se vorbea despre amplasarea sa într-un parc sau chiar într-un cimitir, statuia lui Emanuil Gojdu a stat timp de 4 ani printre gunoaie și șobolani, degradându-se până aproape de pragul distrugerii, după ce a stat ani de zile sub cerul liber. Doar perseverența și protestele unei asociații culturale românești au făcut ca în cele din urmă statuia lui Emanuil Gojdu să mai fie salvată, după ce a zăcut segmentată și plină de mizerie în Ştrandul Ioşia din Oradea.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

9 ore ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

14 ore ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

19 ore ago

9 Iulie 1907 – Era doar o femeie simplă, cu panglică-n păr. Dar era destul ca să cutremure frica imperiului

Incidentul petrecut la Brad, în 9 iulie 1907, în zi de târg, este o altă…

2 zile ago

9 Iulie 1910 – Prigonirea tricolorului românesc la Orăștie de către jandarmii unguri

Ceea ce s-a petrecut la Orăștie, în 9 iulie 1910, este un exemplu grăitor al…

2 zile ago