Mihai Tîrnoveanu: Cheile Bicazului, intră în contextul vechiului slogan ”Nem! Nem! Soha!”, nerecunoasterea Tratatului de la Trianon

Nu este o simplă dispută administrativă între două județe, cea dintre Harghita si Neamț, pe chestiunea Cheile Bicazului.

După cum bine se știe, planul liderilor structurilor maghiare este obținerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice, autonomia așa zisului ținut secuiesc si nu numai, scopul final fiind obținerea unui cordon până la granița cu Ungaria, adică reconstituirea vechilor frontiere ale Imperiului.

Ei vor ca localitățile din est si sud-est ce se aflau odată pe linia ”Graniței de 1000 de ani” să vină către județele Harghita si Covasna (miezul ”ținutului”, acesta cuprinzând în ”logica” lui si părți din județele Mureș, Neamț, Alba, Bacău, Cluj), pe principiul că, reconstituirea ”granițelor” este bine si mai lesne de făcut (folosindu-se de aceste dispute administrative derulate pe cale juridică) ÎNAINTE de declararea oficială a autonomiei ”ținutului secuiesc”.

Cu alte cuvinte ei se folosesc acum de diverse tertipuri juridice, invocând teritoriul fostelor scaune secuiesti pentru a trasa de pe acum hotarele încă nedeclarate oficial, ale viitorului teritoriu autonom pe care visează să-l posede.

Cheile Bicazului sunt în acest sens o miză deosebit de importantă, atât din punct de vedere simbolic (asemenea Cimitirului Internațional al Eroilor Valea Uzului) cât si din punct de vedere economic, zona având un potențial turistic deosebit. 

Așadar, disputa pentru acest obiectiv, Cheile Bicazului, intră în contextul vechiului slogan ”Nem! Nem! Soha!”, nerecunoasterea Tratatului de la Trianon, slogan pe care Borboly Csaba si alți lideri ai comunității maghiare, îl au în minte si-n suflet în fiecare zi, ceas, clipă…”

Autor: Mihai Tîrnoveanu

Galerie FOTO:

[envira-gallery id=”101135″]
Social Links

Mihai Tirnoveanu

Doctor Președintele Asociației Calea Neamului Vicepreședintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Leave a Comment

Recent Posts

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

2 zile ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

3 zile ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

4 zile ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

6 zile ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

o săptămână ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

2 săptămâni ago