Categories: AntiromanismȘtiri

La 19 August se năștea George Enescu. Bustul marelui muzician român de la Băile Felix lăsat de aproape un deceniu în paragină și batjocură!

La data de 19 august 1881 se năștea într-un sat din județul Botoșani, marele compozitor, pianist, violonist, dirijor și profesor român George Enescu.

Este considerat cel mai important muzician  român, atât în România cât și peste hotare. Nu și la Băile Felix din păcate, acolo unde bustul marelui muzician român este lăsat de aproape un deceniu în paragină și batjocură!

La sfârșitul lunii iulie, o prietenă mă contactează și îmi trimite o poză cu un bust “anonim”, fără nici un fel de inscripție pe el, de la Băile Felix, întrebându-mă dacă am habar despre cine ar putea fi vorba. Am realizat că era de fapt vorba despre un bust al lui George Enescu.

La 19 August se năștea George Enescu. Bustul marelui muzician român de la Băile Felix lăsat de aproape un deceniu în paragină și batjocură!

Așa arată de aproape un deceniu bustul lui George Enescu de la Băile Felix (n.r. județul Bihor), comuna Sânmartin, amplasat în centrul parcului, deși monumentul este cuprins în lista monumentelor istorice din județul Bihor, cu codul BH-III-m-B-01240.

În același județ, în parcul din Piața Libertății din municipiul Salonta, statuia Lajos Kossuth arată de parcă ar fi nouă, cu spațiul verde din jur foarte îngrijit, plină de cocarde și de coroane cu tricolorul maghiar. De unde acest standard dublu pentru monumentele românești și cele maghiare în județul Bihor? Menționăm că ambele statui de care am pomenit, și cea a lui George Enescu de la Băile Felix, și cea a lui Lajos Kossuth de la Salonta se află pe lista monumentelor istorice din județul Bihor.

Deși am făcut solicitări de a primi informații despre situația bustului lui George Enescu atât către Primăria Comunei Sânmartin cât și către Ministerul Culturii, până acum nu am primit niciun răspuns.

Ni s-a adus la cunoștință faptul că bustului lui George Enescu de la Băile Felix îi lipsește de foarte mulți ani inscripția cu numele, în situația când vorbim nu despre un bust oarecare, ci de bustul celui mai important muzician român. Câtă vreme monumentul este cuprins până și în Lista monumentelor istorice din județul Bihor, având codul BH-III-m-B-01240, în a cui sarcină cade punerea în valoare a monumentului? Turiștii prezenți la Băile Felix au început deja să publice în spațiul public în batjocură poze cu bustul lui George Enescu, spunând că este bustul unui necunoscut, fapt care aduce prejudicii de imagine atât stațiunii cât și prestigiului local, dar și național.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

2 zile ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

3 zile ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

4 zile ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

6 zile ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

o săptămână ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

2 săptămâni ago