Categories: Antiromanism

Și-au riscat viața pentru a salva și a ascunde clopotul satului din mâinile horthiștilor: “Clopotul ăla spune istoria noastră”

Prima ediție a Școlii de Vară de la Carei aduce la lumină nu doar mărturii cutremurătoare ale refugiaților și exilaților români după Dictatul de la Viena de la 30 august 1940, ci și adevărate legende ale unor localități românești trecute prin foc și prin sabie la venirea horthiștilor.

Românilor ardeleni li s-a promis pământ dacă participă în Primul Război Mondial. Așa s-a întâmplat la reforma agrară și cu sătenii din Marna care au primit pământ și și-au denumit satul lor în onoarea și memoria luptelor date la Marne, în Franța.

Era știut și arhicunoscut faptul că armata ungara rechiziționa și topea clopotele bisericilor românești, astfel că un grup de tineri din familiile de români scoase cu forța din casele lor și ținuți forțat într-un soi de lagăr ad-hoc improvizat într-o gară de tren, au fugit pe timpul nopții de la gară, riscând enorm și punându-și viața în pericol, pentru a se întoarce în satul lor și a salva și ascunde clopotul bisericii românești, pentru ca acesta să nu fie pângărit, profanat.

La aproape opt decenii de la acele clipe odioase de după Dictatul de la Viena din 1940, sătencele din Marna își spun public povestea printre suspine adânci:

Clopotul acela spune istoria noastră. Oamenii mai în vârstă din satul nostru, când simt că se află în apropierea morții, insistă ca la moarte să le fie tras clopotul ăla vechi…”, ne-a spus una dintre sătencele din Marna

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

o zi ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

5 zile ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

6 zile ago

24 Aprilie 1877 – Începe războiul ruso–turc, la care ia parte și România, dornică să–și consfințească independența de stat deplină

Declinul evident al Imperiului Otoman începând cu prima jumătate a secolului XIX a încurajat mai…

7 zile ago

Mihail Neamțu: “Împotriva fanatismului care monopolizează adevărul şi contra oricărui reflex inchizitorial de condamnare a opiniilor dizidente”

Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…

o săptămână ago

18 Aprilie 1942 – Comuna Viile Sătmarului. Refugiatul Pop Vasile spânzurat de subsuori, timp de 5 zile, și zilnic stropit cu apă rece

La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…

2 săptămâni ago