Prezent în zilele de 7 și 8 septembrie 2019 în Sala Drepturilor Omului din Palatul Parlamentului la Conferința anuală a CMR, domnul acad. Vasile Tărâțeanu din Cernăuți a luat cuvântul pentru a dezvălui situația disperată cu care se confruntă comunitatea românească din Ucraina.
“Cele mai grele timpuri (n.r. noi românii) le trăim acum în Ucraina. În 28 de ani am pierdut peste 30 de școli. Situația noastră devine de la an la an tot mai grea. Pierdem câte o școală aproape în fiecare an.
(…) De aproape 4 ani ne zbatem să deschidem o grădiniță în limba română. Ni se încalcă dreptul la reprezentanță în parlamentul Ucrainei. Actualul deputat nu ne reprezintă pe noi… El spune că trebuie să trecem cât mai repede la limba ucraineană pentru a deveni cetățeni plenipotenţiari ai Ucrainei.
Ucraina duce un război cu proprii ei cetățeni… Să ne gândim cu toții la soarta românilor de pretutindeni. Este necesară o dorință pentru unitatea românilor, să găsim lucrurile necesare care ne unesc. Nu vrem să fim minoritate la noi acasă!
(..) De 200 de ani noi suntem înstrăinați. În toate regiunile s-a urmărit deznaționalizarea noastră.(…) La acțiunile de deznaționalizare a românilor din Ucraina este oarecum complice și statul român, prin dezinteres și neimplicare. Deși în urmă cu câțiva ani ni s-a promis din partea statului român sponsorizarea Muzeului Mihai Eminescu din Cernăuți, această promisiune nu s-a îndeplinit nici până astăzi.
În regiunea Odesa românii încă mai sunt batjocoriți și divizați artificial ca pe vremea sovieticilor, în români și moldoveni, editându-se în continuare în această regiune manualul de limbă … moldovenească. Deznaționalizarea este mai puternică și mai agresivă sub ucraineni decât sub sovietici. Istoria României nu se învață în Ucraina, doar istoria Ucrainei, în care românii sunt numiți ocupanți, că au ocupat Bucovina în anul 1919. Noi trebuie să luptăm pentru apărarea limbii române, nu pentru păstrarea limbii ucrainene.”, a spus Acad. Vasile Tărâțeanu din Cernăuți la Conferința anuală a CMR din 7-8 septembrie 2019
În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…
Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…
Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…
S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…
Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…
Leave a Comment