6 August: Zi de comemorare a eroilor căzuți în Primul Război Mondial și a împlinirii a 101 de ani de la Bătălia de la Mărășești
Data de 18 septembrie 1938 reprezintă ziua inaugurării Mausoleului de la Mărășești, un monument istoric construit în vestul Mărășeștiului, în județul Vrancea și dedicat eroilor români din Primul Război Mondial.
Acest monument reprezentativ printre cele dedicate eroilor români care și-au jertfit viața pe câmpurile de luptă din timpul Primului Război Mondial, a fost construit între anii 1923-1938 de către Societatea Naţională a Femeilor din România, societate în fruntea căreia se afla Zefira Voiculescu, văduvă de război, fosta soție tocmai a unuia dintre eroii căzuți în Bătălia pentru Mărășești.
În timpul bătăliei de la Mărăşeşti desfășurată între zilele de 24 iulie și 6 august 1917, au pierit pe câmpul de luptă circa 11.500 de militari români, pierderile totale din ambele tabere ridicându-se la un număr peste 30.000 de soldați căzuți la datorie.
Despre această cruntă bătălie de la Mărășești, Mihai Sadoveanu avea să scrie, aflat încă sub puternica impresie a războiului, despre mașina de “topit” divizii germane una după alta:
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
Leave a Comment