“Primii detractori postrevoluţionari ai foştilor deţinuţi politic de la Piteşti: Sorin Lavric şi Horia Roman Patapievici
Sorin Lavric (Humanitas): „Ce înseamnă atunci Piteştiul astăzi? Înseamnă partea sinistră a specificului nostru românesc şi dovada sumbră a unicităţii noastre în lume. (…) În privinţa dorinţei de afirmare în Europa, nu trebuie să ne mai batem capul pentru a ieşi în evidenţă, ba dimpotrivă, putem fi definitiv liniştiţi, în Cartea recordurilor va exista o rubrică de pe a cărei treaptă macabră nu va putea nimeni să ne detroneze. Piteştiul e unic prin rafinamentul drăcesc cu care fibra morală a oamenilor a putut fi mutilată”. (Sorin Lavric, Glasuri din bolgie, Editura Ideea Europeană, pagina 305, anul apariţiei: 2018)
Sorin Lavric nu este original. În 1994, Horia Roman Patapievici scria în revista 22, editată de Grupul pentru Dialog Social (GDS): „Abia când privim spaţiul mioritic ca anticameră a fenomenului Piteşti gravitatea specificului naţional este cu adevărat pusă.” (revista 22, ianuarie 1994). ”
Autor: Florin Palas
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…
9 iulie 1941 - În Transilvania de nord-est, ocupată de Ungaria horthystă în urma Dictatului…
Incidentul petrecut la Brad, în 9 iulie 1907, în zi de târg, este o altă…
Leave a Comment