Ungaria, cu ochii cât cepele pe mișcările unioniste din România, Foto: captură foto hungarytoday.hu
Spre deosebire de lipsa de viziune a celor care conduc România, în Ungaria se monitorează foarte serios mișcările unioniste din România, știindu-se foarte bine că o eventuală reunire a României cu Republica Moldova ar schimba radical situația socială și politică din România, dându-i Ungariei peste cap mare parte dintre calculele făcute pe seama tâmpiților și trădătorilor care-au condus România în ultimele trei decenii.
În ultimii ani am văzut în presa din Ungaria numeroase articole legate de posibilitatea reunirii României cu Republica Moldova, începând de la simple petarde de presă cu scopul de stârni naționalismul ungurilor, până la analize complexe și foarte pragmatice: cu cifre și situațiile în care s-ar putea găsi comunitatea maghiară după reunificarea României cu Basarabia, cât ar mai conta cei aproximativ 1,2 milioane de maghiari din România în Parlamentul României și în viața politică și economică a statului român.
Vineri, 31 ianuarie 2020, publicația “Hungary today” a publicat un articol intitulat “Reunificarea Moldovei cu România: o binecuvântare sau un blestem pentru unguri?”, în care este pusă în discuție și problema “autonomiei secuiești”, în analogie cu situația autonomiei Găgăuziei din Republica Moldova.
“În ciuda tuturor motivelor care ne indică că această reunificare ar putea avea loc în viitorul foarte apropiat, unificarea rămâne totuși o posibilitate. Dar atunci următoarea întrebare este: de ce discutăm astăzi în Ungaria despre unificarea a două state de limbă română? Pentru că, dacă Moldova se va uni vreodată cu România, aceasta va avea consecințe politice reale pentru maghiarii care trăiesc în Transilvania!”, scrie publicația “Hungary today”
S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…
Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…
Declinul evident al Imperiului Otoman începând cu prima jumătate a secolului XIX a încurajat mai…
Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…
La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…
La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…
Leave a Comment