Pe 16 aprilie 1004, într-o zi de marți, în Săptămâna Paștilor, călugării de la Mănăstirea Iviru au văzut pe mare “un stâlp de foc care se înălţa strălucitor până la cer”. Înfricoșați dar în același timp și curioși cu privire la minunea de pe ape, după mai multe zile călugării și-au făcut curaj și au pornit pe mare cu bărcile până la locul respectiv.
Ajunși aproape de locul minunii, au văzut o icoană ce mergea pe apă, în poziție verticală. Însă cu cât încercau să se apropie de ea, cu atât icoana se îndepărta de ei. Abia după câteva zile de post și rugăciune icoana s-a lăsat dusă la țărm de către călugări și amplasată în Mănăstirea Iviru.
Numele icoanei, “Portăriţa”, are de asemenea o istorie interesantă în spatele său. El se datorează faptului că deși călugării au așezat icoana în altar, în fiecare dimineață ei o găseau la poarta mănăstirii. În zadar călugării o duceau iar și iar la altar, căci icoana se reîntorcea peste noapte și o găseau dimineața din nou la poarta mănăstirii.
Din acest motiv, călugării s-au văzut nevoiți să-i zidească un paraclis la intrarea în mănăstire, unde a fost depusă şi unde se află şi astăzi. Datorită numeroaselor minuni, această icoană a ajuns cunoscută în lumea întreagă.
O copie a icoanei “Portăriţa” care a fost dusă în Rusia, în secolul XVII, a vindecat-o pe fiica paralziată a țarului Alexei Mihailovici (n.r. Alexei I al Rusiei), care drept recunoștință pentru vindecare i-a dăruit Mănăstirii Iviru un metoh (n.r. un schit) în Moscova, biserica Sfântului Nicolae din Kremlin.
În România există Mănăstirea Portărița din Prilog, mănăstire ortodoxă de călugări, situată pe domeniul satului Prilog, județul Satu Mare, la un kilometru de sat, în apropiere de Mujdeni. Schitul “Portăriţa” se află la poalele muntelui Jelejnic, între munte și râul Talna, așezat între linia ferată Satu-Mare – Bixad, cu oprire la halta Mujdeni de unde mai este un km până la așezământul religios. Cu autobuzul se poate merge de la Satu-Mare spre Călinești-Oaș, cu oprire la indicator, de unde se poate merge cu mașina sau pe jos.
În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…
Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…
Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…
Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…
S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…
Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…
Leave a Comment