La 12 mai 1909 se năștea sociologul român Anton Golopenția, încă un erou care a sfârșit în temnițele bolșevice
La data de 12 mai 1909 se năștea în localitatea Prigor din județul Caraș-Severin, sociologul și geopoliticianul român Anton Golopenția, unul dintre fondatorii școlii românești de geopolitică.
A colaborat cu Dimitrie Gusti la elaborarea de studii de sociologie și filozofie. Tot sub conducerea lui Dimitrie Gusti, Anton Golopenția a turnat, împreună cu Henri Stahl, filmul sociologic Un sat basarabean – Cornova (1931).
“La 14 ianuarie 1932 a fost prezentat în premieră la București filmul sociologic ‘Un sat basarabean – Cornova’, realizat de Anton Golopenția împreună cu echipa lui și girat de Dimitrie Gusti. În aceeași perioadă, Anton Golopenția, tânăr sociolog strălucit, format la școala marelui Dimitrie Gusti, a scris și un studiu intitulat ‘Aspecte ale procesului de orășenizare a satului Cornova’. Ca atâția alți oameni de valoare, Anton Golopenția a fost întemnițat de regimul comunist pe nedrept, pe motive politice și a murit în 1951, la numai 42 de ani în închisoarea Văcărești.”, a spus istoricul literar Alex Ștefănescu la Trinitas TV
În anii ’40, Anton Golopenția a efectuat cercetări în regiunile Harkov și Donețk ale Ucrainei de astăzi, pentru identificarea românilor de la Est de Bug.
Activitatea și preocupările sale nu au fost pe placul sovieticilor, astfel că este arestat la 16 ianuarie 1950 și moare un an și jumătate mai târziu în penitenciarul Văcărești.
Încă un erou anonim al neamului românesc…
Liga Studenților organizează miercuri, 14 mai, de la ora 19:00, la sediul fostei Securități din…
Revista MAGAZIN CRITIC a împlinit 18 ani de apariție neîncetată. Din luna martie 2007, revista…
La data de 12 Mai 1886 s-a înființat "Secția pentru colonizarea secuilor" a societății Emke,…
În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…
Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…
Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…
Leave a Comment