Cum a renunţat contele Miklos Banffy la cetăţenia maghiară în favoarea celei române
Prima localitate la intrarea în țară dinspre Ungaria -Vallaj este Urziceni. Cei care au intrat prin vama Urziceni în România la data de 4 iunie 2020 au avut parte de o surpriză. Un motel la care au fost cazați angajații de la Centrul CIAS Alexandru Carei în perioada de izolare avea arborare steagurile Ungariei și unele negre…… Nu toți s-au bucurat că Ungaria a devenit stat de sine stătător acum 100 de ani și nu mai face parte din imperiul habsburgic. Clădirea este în vecinătatea sediului PTF Urziceni.
Elita politică maghiară, în special reprezentanţii ei de dreapta şi extremă dreaptă, a încercat în 1919 o apropiere între Ungaria şi România. Astfel, timp de 7 ani, între 1919 şi 1926, maghiarii au cerut cu insistenţă unirea dinastică a celor două ţări sub un singur rege aparţinând Casei Regale a României, fie Ferdinand I, fie Carol al II-lea. Adică tot o manorhie dualistă, cum fusese Austro-Ungaria, în care locul Austriei să fie luat de România. Cei mai înfocaţi suţinători ai acestei idei au fost conţii Bethlen, Banffy, Teleki şi amiralul ultranaţionalist Miklos Horthy.
S-a mers până acolo încât contele Miklos Banffy, fost ministru de externe al Ungariei, a renunţat la cetăţenia maghiară în favoarea celei române şi a negociat timp de două săptămâni împreună cu Regele Ferdinand, la Sinaia, detaliile acestei uniri. Ferdinand era încântat de idee, dar opoziţia liberalilor lui Ion I. C. Brătianu, care se temeau că maghiarii vor primi rol preponderent în noul stat, a dus la eşuarea tratativelor.
(Detalii în volumele ”Istoria politică a României sub domnia lui Carol I”, de Titu Maiorescu, şi ”România şi Tripla Alianţă”, de Şerban Rădulescu Zoner şi G. Cazan)
Programul manifestărilor din cadrul Zilelor Rezistenței 18-20 iulie 2025, Mănăstirea Sâmbăta de Sus Vineri 18.07:…
Experimentul Pitești nu este doar o pagină întunecată din istoria României, ci una dintre cele…
O pagină tragică din istoria Maramureșului, uitată și neglijată pe nedrept 27 Iunie 1944 -…
Pe 27 iunie 1849, Avram Iancu a trimis un răspuns oficial colonelului ungar Iosif Simonffy…
În perioada interbelică comuna Cuzdrioara ( acum în județul Cluj) făcea parte din județul Someș,…
În anul 2020, istoricul român Vasile Lechințan publica un cutremurător studiu despre atrocitățile petrecute în…
Leave a Comment