“Societatea românească este tot mai divizată între cei care acceptă necondiționat orice măsură luată de autorități pentru a gestiona criza de sănătate publică, indiferent dacă acest lucru se face cu încălcarea drepturilor și prevederilor constituționale, și cei care devin tot mai sceptici cu privire la modul în care autoritățile gestionează această criză.
Creșterea gradului de neîncredere al cetățenilor în autorități este cauzată de faptul că guvernul Orban a acționat inconsecvent, incompetent pe alocuri și total netransparent. S-au luat măsuri asupra cărora s-a revenit peste noapte, s-a aplicat dublu standard (vezi cazul muncitorilor sezonieri) s-a marșat foarte mult în comunicarea publică pe înfricoșarea oamenilor și mai puțin pe responsabilizarea lor.
Spațiul public este dominat de un discurs agresiv, isteric și culpabilizator, promovat atât de adepții carantinei totale, cât și de cei contestă existența virusului. Moderația, argumentele științifice și opinia specialiștilor sunt în minoritate și adesea trec neobservate.
Dacă cineva ridică întrebări pertinente sau semnalează lipsuri în acțiunea autorităților este imediat diabolizat și etichetat ca negaționist, putinist, conspiraționist etc. Acest mod de a evita dezbaterea și analiza rațională, prin linșarea morală a celor care emit opinii diferite contribuie la divizarea socială și la amplificarea nemulțumirii. Este un mod total nedemocratic de acțiune, pe care AUR îl condamnă.
Guvernul României ia cele mai dure măsuri din Europa și demonstrează prin asta că nu are încredere în capacitatea cetățenilor săi de a se comporta responsabil. În consecință, nu este de mirare că și de partea cetățenilor scepticismul față de autorități este tot mai mare. Încrederea între guvernați și guvernanți este esențială într-o societate democratică. AUR consideră că recâștigarea încrederii între cetățeni și autorități se poate face prin transparență și un discurs public care să nu pună accentul pe frică și sancțiune, ci pe responsabilitatea pe care o avem fiecare din noi ca cetățeni în protejarea celor din jurul nostru.
AUR cere autorităților ca în comunicările zilnice privind evoluția epidemiei de SARS-Cov-2 în România să fie incluse următoarele informații:
AUR solicită tuturor cetățenilor României să manifeste responsabilitate față de semeni, să respecte prevederile legale cu privire la prevenirea și combaterea virusului și să nu se lase angrenați în acțiuni manipulatorii sau să alimenteze discursul urii față de cei care au alte opinii cu privire la modul de gestionare a epidemiei.”, se arată în comunicatul AUR primit pe adresa redacției noastre
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…
9 iulie 1941 - În Transilvania de nord-est, ocupată de Ungaria horthystă în urma Dictatului…
Incidentul petrecut la Brad, în 9 iulie 1907, în zi de târg, este o altă…
Leave a Comment