3 octombrie 1916: Armata română atacă la baionetă tranşeele Diviziei a 25-a turce de la Amzacea, militarii turci retrăgându-se în debandadă
Lupta de la Amzacea din 1916 din timpul Primului Război Mondial a constituit o acțiune militară de nivel tactic, desfășurată în perioada 21 septembrie/4 octombrie 1916 pe frontul dobrogean și având ca rezultat retragerea trupelor Puterilor Centrale. Generalul bulgar Toșev a numit-o “Criza de la 3 Octombrie”.
În cadrul operațiunilor militare din timpul Primului Război Mondial, la 3 octombrie 1916 Armata română atacă la baionetă tranşeele Diviziei a 25-a turce de la Amzacea, militarii turci retrăgându-se în debandadă. Căpitanul Gheorghiu şi sublocotenentul Ştefănescu mor în lupta de la Amzacea.
La 18 septembrie 1916, Divizia a 25 turcă se afla în sectorul Amzacea. Divizia a 19-a română atacă Amzacea, capturând peste 500 prizonieri şi 7 tunuri cu multe chesoane.
“Divizia 19 cucerește înălțimea Eki Iuk, satul Amzacea și cotele 96 și 97, punând într-o completă și dezordonată retragere Divizia 25 turcă, care apăra acest sector ( n.r. Amzacea), și capturând 7 tunuri, 8 chesoane (n.r. vhehicule de artilerie, trase de cai), 2 drapele și 200 de prizonieri.
Vestea fugii dezordonate a diviziei turce, este primită de Comandantul Armatei a III-a bulgare tocmai în momentul când acesta se pregătea să se ducă la Dobrici spre a lua amănunte asupra trecerii românilor la Flămânda. Din cauza lipsei de rezerve din acea parte, situația la aripa dreapta a armatei bulgare devenise foarte critică. Generalul Toșeff o numește, în lucrarea citată “Criza de la 3 Octombrie”. Pentru stabilizarea situației, abia s-au putut îndruma în această parte câteva companii bulgare.”, scria lt. colonelul Ioanițiu Alexandru în memoriile sale de război intitulate “Războiul României (1916-1918)”
La 20 septembrie 1916 – generalul Ioan Raşcu era numit comandantul grupului constituit din Diviziile 9 şi 19 române, care a acţionat pe Frontul Dobrogean, în faţa liniei Amzacea – Perveli.
În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…
Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…
Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…
S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…
Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…
Leave a Comment