Istorie

3 octombrie 1916: Armata română atacă la baionetă tranşeele Diviziei a 25-a turce de la Amzacea, militarii turci retrăgându-se în debandadă

Lupta de la Amzacea din 1916 din timpul Primului Război Mondial a constituit o acțiune militară de nivel tactic, desfășurată  în perioada 21 septembrie/4 octombrie 1916 pe frontul dobrogean și având ca rezultat retragerea trupelor Puterilor Centrale. Generalul bulgar Toșev a numit-o „Criza de la 3 Octombrie”.

În cadrul operațiunilor militare din timpul Primului Război Mondial, la 3 octombrie 1916 Armata română atacă la baionetă tranşeele Diviziei a 25-a turce de la Amzacea, militarii turci retrăgându-se în debandadă. Căpitanul Gheorghiu şi sublocotenentul Ştefănescu mor în lupta de la Amzacea.

La 18 septembrie 1916, Divizia a 25 turcă se afla în sectorul Amzacea. Divizia a 19-a română atacă Amzacea, capturând peste 500 prizonieri şi 7 tunuri cu multe chesoane.

Soldati turci făcuti prizonieri în Dobrogea, 1916, Foto: 4 martie 1917 „Le Miroir”

„Divizia 19 cucerește înălțimea Eki Iuk, satul Amzacea și cotele 96 și 97, punând într-o completă și dezordonată retragere Divizia 25 turcă, care apăra acest sector ( n.r. Amzacea), și capturând 7 tunuri, 8 chesoane (n.r. vhehicule de artilerie, trase de cai), 2 drapele și 200 de prizonieri.

Vestea fugii dezordonate a diviziei turce, este primită de Comandantul Armatei a III-a bulgare tocmai în momentul când acesta se pregătea să se ducă la Dobrici spre a lua amănunte asupra trecerii românilor la Flămânda. Din cauza lipsei de rezerve din acea parte, situația la aripa dreapta a armatei bulgare devenise foarte critică. Generalul Toșeff o numește, în lucrarea citată „Criza de la 3 Octombrie”. Pentru stabilizarea situației, abia s-au putut îndruma în această parte câteva companii bulgare.”, scria lt. colonelul Ioanițiu Alexandru în memoriile sale de război intitulate „Războiul României (1916-1918)”

Ioan Rașcu, fost unul dintre generalii Armatei României din Primul Război Mondial.

La 20 septembrie 1916 – generalul Ioan Raşcu era numit comandantul grupului constituit din Diviziile 9 şi 19 române, care a acţionat pe Frontul Dobrogean, în faţa liniei Amzacea – Perveli.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

21 de ore ago

Student român discriminat la Oradea pentru că purta la gât un medalion cu lupul dacic

”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…

6 zile ago

Justiția apără libertatea presei: ISJ Mehedinți obligat să acorde acreditare jurnalistică publicației independente eParadigme

Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…

o săptămână ago

9 Aprilie 1942 – Horthyștii unguri i-au înjugat pe premilitarii români la grapă și au grăpat cu ei 4 jugăre

O situație cu adevărat inumană este relatată într-una dintre lucrările istoricului român Vasile Lechințan: în…

o săptămână ago

Anamaria GAVRILĂ: „Toți cei care sunt împotriva sistemului sunt cenzurați.Conturile lor sunt închise. Postările dispar”

Deputatul Anamaria Gavrilă reacționează printr-o scrisoare deschisă către TikTok și Facebook: Vrem transparență! "Toți cei…

o săptămână ago

7 Aprilie 1908 – Prigonirea tricolorului românesc. Preot osândit la închisoare pentru tricolorul românesc!

La data de 7 aprilie 1908 avea loc într-o comună din Arad un samavolnic act…

2 săptămâni ago