Știri

La Cernăuţi au fost comemoraţi românii masacrați în urmă cu 80 de ani în Lunca Prutului!

S-au împlinit 80 de ani de la un moment dureros din istoria românilor: masacrul din Lunca Prutului. În noaptea de 06 spre 07 februarie 1941, un grup compact de 400 de români din nordul Bucovinei, din satele Coteni, Buda, Boian, Ostrița Herței, Horecea Mănăstirii, Horecea Urbană, Plaiul Cosminului, Ceahor, Corovia, Mahala au încercat să treacă granița pe râul Prut înghețat, informează Basilica.

Când s-au apropiat de graniță, majoritatea au fost uciși de mitralierele grănicerilor sovietici și aruncați în gropi comune în albia râului Prut. Doar 57 au reușit să scape și să treacă granița în România.

La inițiativa Elenei Nandriș, fostul primar al comunei Mahala, în regiunea Cernăuți au fost organizate două manifestări comemorative. Prima a avut loc duminică, la ora 14:00 pe Aleea Eroilor din cimitirul din Mahala, iar a doua va avea loc lângă troița de la Lunca Prutului (14 februarie, ora 14.00).

În cimitrul din Mahala sunt înmormântații doar o parte din românii măhăleni împușcați în Lunca Prutului acum 80 de ani. O slujbă de pomenire a fost oficiată de preoții Gheorghe Moroz, Nicolae Moroz și Ion Bivolaru, notează BucPress.

La eveniment a fost prezent Excelența Sa Dan Constantin, Consulul României la Cernăuți. Vasile Rauț, președintele Societății „Golgota” a represiunilor staliniste a transmis un mesaj celor prezenți pe Aleea Eroilor din cimitirul satului Mahala.

Vezi un reportaj realizat la Mahala de Vitalie Zâgrea pentru BucPress TV Cernăuți: aici


Citește și Mărturiile Aurorei Bujeniță, supraviețuitoare a deportărilor staliniste din satul Mahala

Românii constituie al treilea grup etnic din Ucraina numărând peste 400.000 de persoane, majoritatea, în regiunea Cernăuți. Patriarhia Română a declarat 2021 drept An Omagial al pastorației românilor din afara României, transmite Basilica.

Foto credit: BucPress

Constantinescu-Motru Ioan

Analist politic și ziarist

Leave a Comment

Recent Posts

24 Aprilie 1877 – Începe războiul ruso–turc, la care ia parte și România, dornică să–și consfințească independența de stat deplină

Declinul evident al Imperiului Otoman începând cu prima jumătate a secolului XIX a încurajat mai…

13 ore ago

Mihail Neamțu: „Împotriva fanatismului care monopolizează adevărul şi contra oricărui reflex inchizitorial de condamnare a opiniilor dizidente”

Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…

2 zile ago

18 Aprilie 1942 – Comuna Viile Sătmarului. Refugiatul Pop Vasile spânzurat de subsuori, timp de 5 zile, și zilnic stropit cu apă rece

La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…

6 zile ago

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

o săptămână ago

Student român discriminat la Oradea pentru că purta la gât un medalion cu lupul dacic

”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…

2 săptămâni ago

Justiția apără libertatea presei: ISJ Mehedinți obligat să acorde acreditare jurnalistică publicației independente eParadigme

Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…

2 săptămâni ago