Potrivit Raportului Consistoriului plenar eparhial român Oradea Mare despre atrocitățile soldaților maghiari săvârșite împotriva preoților români, se constată o sălbăticie cruntă din partea bolșevicilor maghiari la adresa clerului românesc din Transilvania, imediat după începutul anului 1919.
Redăm câteva pasaje din acest raport, în care sunt trecute crimele care au înfiorat populația românească din Transilvania și mai cu seamă reprezentanții clerului și familiile acestora, care se simțeau permanent într-un pericol de moarte, o perioadă denumită de contemporanii vremii ca fiind “Teroarea Roșie”:
“De la începutul anului curent, 1919, locuitorii români ai acestui comitat trăiesc într-o teroare fără pereche, proclamată de trupele noului regim maghiar. Icoana ce ne-o reprzintă satele, este cea mai tristă. Protopopi, preoți și învățători s-au refugiat și de luni de zile satele stau fără conducători. (…)
Protopopul Alexandru Munteanu din Tileagd, terorizat în mai multe rânduri de soldați maghiari, în ziua 4/16 a.c. (n.r. 1919) și-a scăpat viața prin fugă, urmărit fiind de gloanțele soldaților. Casa a fost total devastată. De atunci nu s-a mai întors la oficiul său ci pribegește.
Protopopul Adrian Deseanu din Vașcău, pe la începutul lui martie, a fost deținut, scos din pat bolnav, și târât la Oradea, unde petrece și acum internat (n.r. arestat/închis).
Furia soldaților maghiari s-a deslănțuit cu toată puterea asupra preoților și învățătorilor, îndeosebi în partea estică a comitatului Bihor, pe unde trece linia demarcațională. N-au fost cruțați nici preoții din celelalte părți. Preotul Ștefan Domocoș din Bratca a scăpat cu fuga dinaintea morții. Casa și avutul i-au fost nimicite. Din decmbrie pribegește.
Preotul Vasile Bodor, din Săcal, la 23 ianuarie, întorcându-se de la serviciul divin, a fost atacat de un soldat maghiar, împuns cu baioneta și grav rănit.
Preotul Mihai Popovici din Leheceni (comitatul Bihor), după raportul protopopului, a fost străpuns mortal de către soldați maghiari” ( Arh Statului Arad, fond Roman Ciorogariu)
În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…
Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…
Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…
Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…
S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…
Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…
Leave a Comment