Categories: Transnistria

Argumente și pretexte ilare pentru formarea unității administrative separatiste din Transnistria

Către Glasul.info

Trimițător: Dicusar Constantin, activist civic

Tradus din rusă în română

După ce nu au putut aduce nici o dovadă care să susțină participarea României în războiul transnistrean de ocupație rusească din 1992, așa-zisele autorități centrale de la Tiraspol, în mod special ,,Ministerul de Externe Nistrean” prin doamna Oxana Melinik, invocă dreptul la existență statală și atacă Frontul Popular de la Chișinău acuzând fosta organizație politică de încălcarea drepturilor omului!Așa-zisul Minister de Externe de la Tiraspol nu pomenește nimic despre o presupusă participare a României în conflictul din 1992. 

Activistul civic Dicusar Constantin citează din declarația oficială urmare a răspunsului primit: ,,adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova în 1990 a deciziei de anulare a Pactului Molotov-Ribbentrop, crearea RSS Moldovenească , format prin anexarea Basarabiei la Republica Socialistă Sovietică Autonomă a Moldovei, care a fost de fapt declarat ilegal. Astfel, restabilirea suveranității și a statului al ASSR moldovenesc și, în consecință, legitimitatea creării Republicii moldovenești pridnestrovene a fost recunoscută automat”.

2. “Formarea Transnistriei a fost răspunsul poporului la politica antidemocratică și discriminatorie a conducerii moldovenești, care se afla sub influența absolută a Frontului Popular al Moldovei, o mișcare mică, dar extrem de radicală, pro-română, pentru care prioritatea unei națiuni era mai presus de drepturile omului.”

3. “Politica de genocid urmată de Republica Moldova a dus la o agresiune militară la scară largă a Moldovei împotriva Transnistriei. În 1992, în perioada conflictului armat, sute de cetățeni transnistreni au fost uciși, zeci de mii și-au pierdut casele, devenind refugiați”. 
4. “ Respingerea agresiunii armate a Republicii Moldova în 1992, precum și consolidarea expresiei voinței poporului transnistrean în timpul referendumurilor populare de la 1 decembrie 1991 și 17 septembrie 2006, au devenit factori decisivi pentru susținerea statutul politic și juridic al Republicii și recunoașterea existenței sale obiective din punct de vedere al dreptului internațional“. 
5. “ Astăzi Republica Moldovenească Pridnestroviană este un stat suveran, independent, democratic, legal și laic, a cărui valoare cea mai mare este ființă umană. PMR, fiind o parte integrantă a comunității mondiale, se străduiește să devină un subiect deplin al dreptului internațional, joacă un rol semnificativ în dezvoltarea regională și are un puternic potențial de tranzit“.
Lipsa dovezilor ce ar incrimina România ca parte beligerantă a conflictului transnistrean din 1992 ce reies din răspunsul oficial oferit activistului civic Dicusar Constantin de către așa-zisul Minister de Externe Nistrean vin să confirme din nou ceea ce a anunțat de-curând Arhiva centrală de stat de la Tiraspol, SIS, și Ministerul Afacerilor Externe Român și anume, mitul participării României în conflictul din 1992 a fost oficial spart! 

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

o zi ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

2 zile ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

3 zile ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

5 zile ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

o săptămână ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

o săptămână ago