27 Aprilie 1571: Încălcând clauzele actului din 1566, Poarta Otomană ordonă dietei să-l "aleagă" principe al Transilvaniei pe Ștefan Báthory
Ștefan Báthory a fost o figură istorică interesantă, reușind să ajungă atât principe al Transilvaniei între 1571-1575, cât și rege al Poloniei din 1575 până la moartea sa în 1586. De numele său se leagă cele mai negre amintiri ale moscoviților, Ștefan Báthory reușind să profite de dezbinarea rușilor și de luptele interne pentru putere, repurtând niște victorii foarte importante pentru Uniunea statală polono-lituaniană.
Coșmarurile istorice ale rușilor sunt adânc întipărite în conștiința națională chiar și acum, ori de câte ori se aduce în discuție Uniunea statală polono-lituaniană. Deși a devenit rege în Polonia într-o perioadă nefastă, cu mari greutăți financiare și cu o armată epuizată, Ștefan Báthory reușește câteva victorii militare și diplomatice împotriva țarului din Moscova.
În 1581, armatele lui Ștefan Báthory, polono-lituaniene, pătrund adânc în teritoriul Cnezatului Moscovei, ajungând să asedieze orașul Poloțk.
“Ivan cel Groaznic, țarul Rusiei, cedează în cele din urmă la 15 ianuarie 1582 acceptând armistițiul de la Jam Zapolski, denumit după un sat situat în apropiere de Novgorod. Prin acest armistițiu s-a stabilit o pace de 20 de ani, iar țarul a cedat orașele Poloțk și Livland coroanei polono-lituaniene.”
Programul manifestărilor din cadrul Zilelor Rezistenței 18-20 iulie 2025, Mănăstirea Sâmbăta de Sus Vineri 18.07:…
Experimentul Pitești nu este doar o pagină întunecată din istoria României, ci una dintre cele…
O pagină tragică din istoria Maramureșului, uitată și neglijată pe nedrept 27 Iunie 1944 -…
Pe 27 iunie 1849, Avram Iancu a trimis un răspuns oficial colonelului ungar Iosif Simonffy…
În perioada interbelică comuna Cuzdrioara ( acum în județul Cluj) făcea parte din județul Someș,…
În anul 2020, istoricul român Vasile Lechințan publica un cutremurător studiu despre atrocitățile petrecute în…
Leave a Comment