Categories: Evenimente

16 Mai 1204: Menționarea populației ortodoxe din Dieceza de Oradea

La 16 mai 1204 avea loc prima menționare documentară a populației ortodoxe din Dieceza de Oradea. Papa Inocențiu al III-lea cerea episcopului de Oradea să accepte pentru această populație, probabil români, subordonarea direct Scaunului Apostolic.

În primăvara aceluiași an, 1204, a avut loc a IV-a Cruciadă împotriva Constantinopolului și forțele apusene făceau un bilanț al situației confesionale din Centrul și din Sud-Estul Europei. Erau vremuri în care Apusul prin capii religioși de la Roma puneau o presiune fantastică pe principii, regii și liderii politici și militari locali din Centrul și Sud-Estul Europei pentru a trece la catolicism.

Se intenționa crearea unui așa zis Imperiul Latin de Răsărit, condus militar, politic și religios de reprezentanții unei coaliții din țările din Vestul Europei, sub binecuvântarea fățișă a liderilor religioși de la Roma.

În paralel, se ducea o ofensivă contra bisericii răsăritene şi a posesorilor “schismatici„. Încurajați de acest curent apusean, de contextul politic și de asaltul Vestului împotriva Estului (Bizantinii), de cucerirea Bizanţului şi de impunerea acolo a unui patriarh apusean, liderii politici și religioși din Ungaria au acționat agresiv pe teritoriul Crișanei și Banatului împotriva mănăstirilor și bisericilor ortodoxe existente, deloc puține la număr în acele vremuri pe respectivele teritorii.

Din cele peste 20 de mănăstiri bizantine atestate până în jurul anului 1250, pe valea bănăţeană a Mureşului şi în Crişana, peste jumătate au devenit catolice în secolul XIII.

„În anul 1204, aflat în drum spre Târnovo, unde urma să-l încoroneze pe Ioniţă, “regele” românilor şi bulgarilor, cardinalul Leon s-a interesat de soarta românilor din Ungaria şi credea că s-ar putea înfiinţa un episcopat latin pentru ei. Pe baza observaţiilor cardinalului, papa Inocenţiu al III-lea scrie la 16 mai 1204 episcopului latin de Oradea să viziteze mănăstirile ortodoxe “decăzute”, aflate în dioceza sa şi să creeze acolo pentru aceşti “greci” (n.r. români ortodocși) un episcopat supus direct Romei.”

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

18 Aprilie 1942 – Comuna Viile Sătmarului. Refugiatul Pop Vasile spânzurat de subsuori, timp de 5 zile, și zilnic stropit cu apă rece

La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…

2 zile ago

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

3 zile ago

Student român discriminat la Oradea pentru că purta la gât un medalion cu lupul dacic

”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…

o săptămână ago

Justiția apără libertatea presei: ISJ Mehedinți obligat să acorde acreditare jurnalistică publicației independente eParadigme

Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…

o săptămână ago

9 Aprilie 1942 – Horthyștii unguri i-au înjugat pe premilitarii români la grapă și au grăpat cu ei 4 jugăre

O situație cu adevărat inumană este relatată într-una dintre lucrările istoricului român Vasile Lechințan: în…

2 săptămâni ago

Anamaria GAVRILĂ: „Toți cei care sunt împotriva sistemului sunt cenzurați.Conturile lor sunt închise. Postările dispar”

Deputatul Anamaria Gavrilă reacționează printr-o scrisoare deschisă către TikTok și Facebook: Vrem transparență! "Toți cei…

2 săptămâni ago