Categories: Evenimente

La 28 august 1922 avea loc inaugurarea Crucii monumentale de la mormântul col. Gheorghe Poenaru-Bordea din comuna Rucăr

Gheorghe Poenaru-Bordea a fost un colonel român, primul ofițer al Armatei Române căzut în lupta din 1916 pentru cucerirea Brașovului.  S-a nascut în 12 Februarie 1871 la București. În anul 1892 a intrat la Școala Militară de Ofițeri de Infanterie și Cavalerie din București, absolvind școala în anul 1894 cu gradul de sublocotenent. A fost avansat apoi până la gradul de locotenent colonel.

În momentul in care a căzut, făcea parte din Regimentul 30 Dorobanți, fiind încadrat la Regimentul 30 Infanterie Muscel unde deținea funcția de ajutor al comandantului. A participat încă din prima noapte de război, 14-15 August 1916 la acțiunea de capturare a militarilor pichetului inamic de la Vama Giuvala de pe șoseaua Câmpulung – Brașov.

În comuna Fundata, satul de reședință al comunei cu același nume din județul Brașov, în locul în care a căzut la datorie colonelul Gheorghe Poenaru-Bordea este ridicat un monument: Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial. Monumentul este amplasat în curtea dispensarului din comuna Fundata, fiind ridicat în memoria eroului Gheorghe Poenaru-Bordea, căzut în Primul Război Mondial. Monumentul a fost ridicat din inițiativa Societății „Mormintele Eroilor“ și este realizat din piatră, iar împrejmuirea este asigurată de piloni uniți cu lanțuri.

Obeliscul are ca ornament, în partea superioară și centrală, un chenar sculptat cu motive fitomorf. În partea inferioară este fixată o placă de bronz cu basorelief – atacul infanteriei. Pe latura frontală este săpată în piatră o inscripție aurită: „Eroului colonel Gheorghe Poenaru-Bordea, cel dintâi ofițer căzut vitejește pentru strămutarea acestui hotar, 14 august 1916“. La 28 August 1922 a avut loc inaugurarea Crucii monumentale de la mormântul col. Gheorghe Poenaru-Bordea din comuna Rucăr, jud. Muscel (1922).

Regimentului Muscel nr. 30 s-a cantonat la Rucăr, fiind primul efectiv militar care va constitui „Grupul de acoperire Bran“. La 3 Decembrie 2018, in onoarea locotenent-colonelului Gheorghe Poenaru-Bordea a fost ridicat un monument, chiar în locul în care a pierit, în pasul Rucăr-Bran.

Monument inchinat in 2018 lui Gheorghe Poenaru-Bordea, în pasul Rucăr-Bran

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

18 Aprilie 1942 – Comuna Viile Sătmarului. Refugiatul Pop Vasile spânzurat de subsuori, timp de 5 zile, și zilnic stropit cu apă rece

La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…

7 ore ago

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

o zi ago

Student român discriminat la Oradea pentru că purta la gât un medalion cu lupul dacic

”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…

6 zile ago

Justiția apără libertatea presei: ISJ Mehedinți obligat să acorde acreditare jurnalistică publicației independente eParadigme

Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…

o săptămână ago

9 Aprilie 1942 – Horthyștii unguri i-au înjugat pe premilitarii români la grapă și au grăpat cu ei 4 jugăre

O situație cu adevărat inumană este relatată într-una dintre lucrările istoricului român Vasile Lechințan: în…

o săptămână ago

Anamaria GAVRILĂ: „Toți cei care sunt împotriva sistemului sunt cenzurați.Conturile lor sunt închise. Postările dispar”

Deputatul Anamaria Gavrilă reacționează printr-o scrisoare deschisă către TikTok și Facebook: Vrem transparență! "Toți cei…

o săptămână ago