Evenimente

20-22 Octombrie: Expoziția de arheologie „𝐕𝐀𝐒𝐋𝐔𝐈𝐔𝐋 𝐌𝐄𝐃𝐈𝐄𝐕𝐀𝐋”

„Cu ocazia împlinirii a 600 de ani de la prima atestare documentară a numelui de Vaslui, în legătură cu boierul Șerbea (în anul 1423), dar și odată cu rememorarea importantei contribuții a renumitului voievod Ștefan cel Mare la dezvoltarea târgului medieval Vaslui, Muzeul Județean „Ştefan cel Mare” Vaslui – în colaborare cu Consiliul Județean Vaslui, Primăria Vaslui și Centrul Cultural Județean Vaslui – organizează Expoziția „VASLUIUL MEDIEVAL”.

𝐄𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐯𝐚 𝐟𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐬𝐚̆ 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐢̂𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝟐𝟎-𝟐𝟐 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑, 𝐥𝐚 𝐂𝐮𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐃𝐨𝐦𝐧𝐞𝐚𝐬𝐜𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐕𝐚𝐬𝐥𝐮𝐢 𝐬̦𝐢 𝐯𝐚 𝐟𝐢 𝐯𝐞𝐫𝐧𝐢𝐬𝐚𝐭𝐚̆ 𝐯𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢, 𝟐𝟎 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖:𝟎𝟎. Acest eveniment expozițional va fi dedicat perioadei de început a Curții Domnești Vaslui din prima jumătate a veacului al XV-lea, dar cu precădere epocii lui Ştefan cel Mare (1457-1504), în care orașul a cunoscut o dezvoltare politică, economică și militară deosebită.

Astfel, expoziţia „VASLUIUL MEDIEVAL” încearcă să recompună atmosfera epocii ștefaniene și a moștenirii sale culturale, prin etalarea unor obiecte de patrimoniu din veacurile XV-XVI: arme și unelte meșteșugărești, piese de cavalerie și harnașament, ceramică și cahle pentru sobă, piese de artă creștină etc. Vor fi expuse și lucrări de artă care reflectă omagiul urmașilor pentru marele domn și prețuirea lor pentru renumitele fapte de vitejie și de ctitorire ale acestuia, cum ar fi macheta statuii ecvestre a voievodului de la Băcăoani și macheta Cetății Soroca (Republica Moldova).

20-22 Octombrie: Expoziția de arheologie „𝐕𝐀𝐒𝐋𝐔𝐈𝐔𝐋 𝐌𝐄𝐃𝐈𝐄𝐕𝐀𝐋”, Foto: Facebook / Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui

Exponatele fac parte din patrimoniul muzeal vasluian și ele conturează existența unei culturi materiale și spirituale. Acestea au aparținut unei înfloritoare civilizații medievale de pe aceste meleaguri. Tocmai de aceea, majoritatea pieselor provin de la situl arheologic „Curțile Domnești” Vaslui – importantă reședință domnească de care Ștefan cel Mare s-a îngrijit în mod deosebit.

Așadar, vă invităm să ne fiți alături la această importantă manifestare expozițională care să ne aducă aminte cu mândrie și smerenie de personalitatea covârșitoare a celui mai mare conducător al Țării Moldovei.

Organizatorii și prezentatorii acestui eveniment sunt: prof. dr. RAMONA MARIA MOCANU – manager al Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și dr. LAURENȚIU CHIRIAC, muzeograf la aceeași instituție.”, se arată în comunicatul postat pe facebook de Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

20 de ore ago

Student român discriminat la Oradea pentru că purta la gât un medalion cu lupul dacic

”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…

6 zile ago

Justiția apără libertatea presei: ISJ Mehedinți obligat să acorde acreditare jurnalistică publicației independente eParadigme

Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…

o săptămână ago

9 Aprilie 1942 – Horthyștii unguri i-au înjugat pe premilitarii români la grapă și au grăpat cu ei 4 jugăre

O situație cu adevărat inumană este relatată într-una dintre lucrările istoricului român Vasile Lechințan: în…

o săptămână ago

Anamaria GAVRILĂ: „Toți cei care sunt împotriva sistemului sunt cenzurați.Conturile lor sunt închise. Postările dispar”

Deputatul Anamaria Gavrilă reacționează printr-o scrisoare deschisă către TikTok și Facebook: Vrem transparență! "Toți cei…

o săptămână ago

7 Aprilie 1908 – Prigonirea tricolorului românesc. Preot osândit la închisoare pentru tricolorul românesc!

La data de 7 aprilie 1908 avea loc într-o comună din Arad un samavolnic act…

2 săptămâni ago