Antiromanism

4 Noiembrie 1934 – Se sfințea Troița de la Podul Văii Băneștilor, ridicată pentru preoții spânzurați de unguri

Potrivit mai multor monografii scrise de autori români, troița a fost ridicată la ieșirea din Hãlmagiu, lângã podul de peste valea Bãnestilor, pe locul de martiraj, prin spânzurãtoare în furci, a cinci sau șase preoti români, a tribunului Alexandru Chendi și a multor hãlmãgeni.

Relatările ungurilor afirmă însă că este vorba chiar de mai mulți preoți români spânzurați, de cel puțin nouă preoți români, aceștia fiind ținta predilectă a ungurilor în timpul Revoluției de la 1848-1849, pentru că vedeau în ei pericolul de lideri și de buni mobilizatori și organizatori ai românilor. Din oastea lui Avram Iancu s-au făcut remarcați în acele vremuri mai mulți preoți care au arătat pe câmpul de luptă buni calități militare și organizatorice, fiind lideri care reușeau să impună și să mențină disciplina militară în rândul maselor de români.

4 Noiembrie 1934 – Troiță ridicată la Podul Băneștilor pentru preoții români spânzurați de unguri în Revoluția de 1848-1849

Revista bisericească „Biserica și Școala” din 6 septembrie 1936, se apropie cel mai mult de cifra oferită de unguri, pomenind la sfințirea Troiței ridicate 4 noiembrie 1934 la Podul Băneștilor pentru preoții români spânzurați de unguri în Revoluția de 1848-1849, de un număr de șapte preoți români spânzurați, mai puțin cu doi decât varianta ungurească, care pomenește de nouă preoți români spânzurați.

Unele monografii românești pomenesc ba cinci, ba șase preoți români spânzurați, dar credem că varianta vehiculată de varianta ungurească este cea mai apropiată de adevăr.

Ridicatu-s-a aceastã sfântã si româneascã troitã fiind episcop al Aradului D.D.Grigore în ziua de 4 noiembrie din anul mântuirii 1934 întru pioasa amintire a preotilor martirizati în revolutiile lui Horea, si Iancu, dintre care sapte insi anume: Ioan Jude bãtrânul si Ioan Jude tânãrul, amândoi din Poienari, Eutimie Popovici din Hãlmãgel, Pavel Feier din Steia, Sinesie Grozav din Aciuta, Pavel Fãrcas din Plescuta si unul anonim, au fost spânzurati în acest loc.” ( Biserica și Școala, Arad, 6 Septembrie 1936)

Tribunul lui Avram Iancu, Alexandru Chendi, a fost și el capturat de maghiari, întinzându-i-se o cursă, apoi acesta a fost spânzurat la Hălmagiu.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

18 Aprilie 1942 – Comuna Viile Sătmarului. Refugiatul Pop Vasile spânzurat de subsuori, timp de 5 zile, și zilnic stropit cu apă rece

La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…

o zi ago

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

2 zile ago

Student român discriminat la Oradea pentru că purta la gât un medalion cu lupul dacic

”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…

o săptămână ago

Justiția apără libertatea presei: ISJ Mehedinți obligat să acorde acreditare jurnalistică publicației independente eParadigme

Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…

o săptămână ago

9 Aprilie 1942 – Horthyștii unguri i-au înjugat pe premilitarii români la grapă și au grăpat cu ei 4 jugăre

O situație cu adevărat inumană este relatată într-una dintre lucrările istoricului român Vasile Lechințan: în…

o săptămână ago

Anamaria GAVRILĂ: „Toți cei care sunt împotriva sistemului sunt cenzurați.Conturile lor sunt închise. Postările dispar”

Deputatul Anamaria Gavrilă reacționează printr-o scrisoare deschisă către TikTok și Facebook: Vrem transparență! "Toți cei…

2 săptămâni ago