Antiromanism

27 Aprilie 1906 – Ziaristul și scriitorul Ioan Russu-Șirianu este amendat cu 40 de coroane pentru cartea „Românii din statul ungar”

După o carieră de profesor de istorie la școala pedagogică de fete la București și redactor al ziarelor “Lumina pentru toți”, “Românul” lui Vintilă C.A. Rosetti și “Voința Națională”, ziaristul și scriitorul Ioan Russu-Șirianu se întoarce în anul 1891 în Transilvania și lucrează în redacția ziarului Tribuna din Sibiu, unde devine, după retragerea lui Gheorghe Bogdan-Duică, director.

Însă decizia de a se întoarce în Ardeal și a se implica în lupta politică și socială pentru drepturile și libertățile românilor transilvăneni avea să-l arunce adeseori pe Ioan Russu-Șirianu în închisorile ungurești sau să-i golească buzunarele de bani prin amenzi usturătoare primite din partea stăpânirii austro-ungare.

Pedepsit cu amendă de 40 de coroane pentru că a scris studiul/cartea „Românii din statul ungar”

La 27 aprilie 1906, ziaristul și scriitorul Ioan Russu-Șirianu este amendat cu 40 de coroane pentru cartea „Românii din statul ungar”.

„Românii din Statul Ungar” este titlul unul foarte interesant studiu datorit d-lui Ioan Russu Şirianu, dir. ziarului de peste Carpaţi, „Tribuna”. Valorosul nostru confrate tratează, cu o competinţă rară, în lucrarea aceasta documentată, cele mai palpitante chestiuni privitoare la Românii din Statul maghiar şi lămureşte cu măiestrie numărul şi comunele în care locuiesc Românii, sporul lor în interval de la 1890 — 1900, maghiarizarea, cuceririle şi pierderile, amestecul, repartizarea, viaţa familiară, contingentul militar, starea culturală, ‘ averea Românilor, emigrările — atâtea probleme aproape de inima consângenilor noştri de peste munţi. Monumentala lucrare a d-lui Ioan Russu Şirianu este o contribuţie solidă Ia Istoria socială şi politica a Românilor din regatul unguresc”. Organul partidului conservator reproduce apoi din cartea d-lui Russu Şirianu (în N-rul de la 3/16 Oct.) capitolul „Sporul Românilor”, iar în alt număr capitolul privitor la maghiarizare.”, scria ziarul Tribuna din Arad cu privire la cartea „Românii din statul ungar”

Ei bine, pentru Ioan Russu-Șirianu asta era una dintre cele mai blânde pedepse, pentru că “în primăvara anului 1894, Ioan Rusu Şirianu ispăşea la Seghedin a doua condamnare în urma proceselor de presă, ca redactor al “Foii poporului””. Deci, la doar trei ani de la revenirea sa în Transilvania, ungurii l-au răsplătit pentru activitatea sa identitară românească, cu o “cazare” involuntară la infama închisoare de la Seghedin, una al cărei drum îl luau mulți dintre fruntașii românilor din Transilvania.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

2 zile ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

3 zile ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

4 zile ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

6 zile ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

o săptămână ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

2 săptămâni ago