Istorie

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda” – denumită și „Cronica moldo–germană” sau „Cronica lui Ștefan cel Mare”.

Cronica a fost descoperită de către istoricul polonez Olgierd Gorka în anul 1911 în Biblioteca de Stat din Munchen. Abia în anul 1929, Gorka face o comunicare la Academia de Științe Polonă asupra acestei descoperiri, fapt care crează un deosebit interes în mediile academice românești. Studiul său este intitulat “La chronique de l’époque d’Etienne le Grand de Moldavie, soit la source la plus ancienne mais jusqu’ici inconnue de l’historiographie roumaine” (n.r. Letopisețul din vremea lui Ștefan cel Mare al Moldovei, cea mai veche dar necunoscută izvor din istoriografia românească) și a fost publicat la Cracovia în anul 1929.

Astfel, la 8 Noiembrie 1930, istoricul polon Olgierd Gorka este invitat de Academia Română pentru a ține o nouă comunicare despre descoperirea sa. În 1931 apare pentru prima dată de sub tipar textul studiului său, un studiu care mai apoi a fost tradus în românește și publicat în Revista istorică română.

Manuscrisul descoperit de către Olgierd Gorka a făcut parte din biblioteca umanistului german Hartmann Schedel (1440-1514). Nu se știe clar cum a putut ajunge Hartmann Schedel în posesia cronicii lui Ștefan cel Mare. O ipoteză este atribuită pârcălabului Herman, cu origini germanice.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

În România românii cer în stradă dreptul la învățământ în Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu-Gheorghe

În România lucrurile au scăpat total de sub control. Românii nu mai sunt cei care …

2 zile ago

17 Mai 1876 – Hristo Botev și cetnicii lui pleacă din București spre Giurgiu pentru a reîncepe răscoala înăbușită între timp de turci

Hristo Botev ( Христо Ботев) a fost un poet și revoluționar bulgar. Începând cu anul…

o săptămână ago

17 Mai 1653 – Are loc Bătălia de la Finta, între armata moldoveană condusă de Vasile Lupu şi cea munteană, condusă de Matei Basarab

La 17 mai 1653 are loc Bătălia de la Finta, între armata moldoveană condusă de…

o săptămână ago

17 Mai 1882 – Ceremonia predării steagului lui Tudor Vladimirescu păstrat cu sfințenie de căpitanul artileriei lui Tudor

La 17 mai 1882 (n.r. pe stil vechi) a avut loc ceremonia de predare a…

o săptămână ago

Veneția

Voi dezveli un tablou cu stimă de sine Cântecul și arta să-i faci prieteni cu…

2 săptămâni ago

Comemorarea studenților, elevilor și luptătorilor anticomuniști arestați în noaptea de 14 spre 15 mai 1948

Liga Studenților organizează miercuri, 14 mai, de la ora 19:00, la sediul fostei Securități din…

2 săptămâni ago